Темата
Офшорката - инструмент за управление на света

Офшорката - инструмент за управление на света

18 August 2013   |   8082   |   0

Над 90% от Офшорните зони днес са в бившите колонии  на Великобритания.

Годишният им оборот  е около  32 трилиона долара, което e между  15 до 20 пъти Брутния вътрешен продукт на Кралството.

 

Офшорката е инструмент за :

1. Избягване на данъци от Глобалните корпорации и бизнеса;

2. Прикриване на следи на хора и капитали (сенчестите бизнеси);

3. Изземване на капитали от държавите в които се генерират и тяхното трансфериране към Офшорните зони , контролирани от Лондонското Сити - метрополията.

Чрез тези  иззети от държавите капитали се управлява световната  икономика.

Те са най-важната икономическа причина за доминиране на Англосаксонския свят в глобалната икономика.

 

Възникване - неоколониализъм:

Офшорни зони - места за изземване на на капиталиЗаедно с „разпадането“ на колониалната система в средата на миналия век беше измислена и развита нова форма на неоколониализъм  - Офшорките.  За разлика от преди „ограбвани“ са  не самите колонии, а всички останали държави, позволяващи на поданиците си да „перат“ пари в офшорните зони.  Избягвайки  данъците в държавите където се генерират  капитали пряко се ощетяват техните народи, защото вместо  за развитие на държавите, на инфраструктурата им, на образованието, на технологиите,  капиталите  изтичат към офшорните зони контролирани от Лондонското Сити – метрополията.

 

Структуриране в глобалния свят:

Тайните офшорни островиПо време на управлението  на Маргарет Тачър в Англия се структурират и персонализират различните офшорни зони. Днес Глобалните корпорации регистрират дъщерни фирми на  различни  места според вида на дейноста си. Този истински лабиринт от правила и изключения  се знае от малцина и не е достъпен за всеки. Данъчните облекчения са различни в различните  офшорни зони, както и анонимността.

Например в Ирландия  данъкът е 12,5% вместо 35% на повечето места. Интелектуалната собственост се  облага в Холандия с 1,1% данък, на Вирджинските острови корпоративен данък е 0% и т.н. По този начин се намира необходимата схема за неплащане на данъци.

През 2008 година,  83 от 100-те най-големи корпорации в САЩ имат дъщерни фирми, намиращи се в офшорни зони.  Целият   IT сектор – най-печалившия на Уолстрийт в САЩ преди кризата от 2000г. се развиваше в офшорни зони.  Apple, Coca-Cola, Google, Facebook, Microsoft и т.н списъкът е дълъг са компании с  офшорни филиали.  Те плащат символичен данък под 2% на Лондонското Сити, вместо дължимите 35-50%  на държавите в които печелят парите си. Ако приемем че Лондонското сити е метрополията, то провинции са всички останали държави - донори.

 

Анонимност на хора и капитали:

Избягването на данъци има и вторичени ефекти за самите провинции.  Рязко се влошава  конкурената среда между  офшорните корпурации (избягващи данък)  и плащащите данъци  среден и дребен бизнес. Това води до разоряване на последните и изчезване на средната класа.

Всеки може да види последствията от откриване на нов Мол в дадено място – фалит на  много малки магазинчета, кина и ресторанти.  

В България е актуален  проблемът с така наречените монополи, повечето от тях са офшорни компании. Анонимността, която предлага  офшорната зона означава, че в  тях не е ясен нито произхода на капитала, нито кой е истинският  собственик на тези корпурации. Например повечето мислят, че „Лукоил“ е руска компания, но всъщност над  половината от капитала   й е на банки от Лондонското Сити.

 

Управление на света:

Управление на света Приватизацията  извършена  у нас през последните 20 години  доказа, че  всички по-крупни обекти се изкупиха от компании с  офшорен произход. Това не  е български феномен, а процес който тече в целия глобален свят, включително и в метрополията. Може би някои си спомнят  как Маргарет Тачър приватизира  държавните английски  железници в края на  70-те години на миналия век.

Кое налага този процес?

Разоряването на средната класа в световен мащаб описано по-горе, води до повече хора на издръжка на социалните системи и по-малко плащащи  данъци. Това води  до непрекъснати дефицити в държавите, които в един момент биват заставени или  да фалират, или да разпродават собственост.  Тогава идват офшорките купувачи и колелото се завърта.

България например през  1989г. имаше 10 милиарда долара дълг и 97% държавна собственост. След приватизацията, държавата има почти 50 милиарда долара дълг – пет пъти повече  (37,5 милиарда евро)  и само 7% собственост,  при това  е била през цялото време в перманентна криза.

 

Съпротивата:

Регулация на Офшорките В глобален план процесите се развиват в геометрична прогресия.  и водят до задълбочаване на икономическото неравенство не само в глобален, но и в регионален мащаб. Неотдавна през лятото  на 2013г. на форум на ОИСР- организацията за икономическо  сътрудничество и развитие (по-известна като Г24),  световните лидери  си обещаха да се борят за по-голяма прозрачност в офшорния бизнес. Дори заплашиха страните от 35 офшорни зони със санкции, ако  не променят финансовата си политика.

 

 

България и Офшорките:

За българина понятието Офшорка се свързва главно с имената на българските олигарси. Плевнелиев, Бойко, Цветелина, Пеевски,  Бисеров, Волен са част от имената  които изникват от компроматите.  Дали обаче конкретните имена са най-важното? Осъзнаването на глобалните процеси, които визирахме по-горе, са по-важни според нас. Важно е и осъзнаването ни било като държава или като част от Европейския съюз на коя страна ще бъдем в очертаващата се  война между  Офшорките и  Държавите донори. Предстоящото  обсъждане в Нородното събрание ще бъде тест за това.

Капиталите  се движат от  провинциите, към метрополията. Човешката сила (професионалистите) младите, образовани хора също. Задълбочават се и различията в стандарта на живот. Метрополията се готви да въведе ограничения  към гражданите на провинциите, дори и към богатите провинции като Германия, не само към гражданите на България и Румъния за пребиваване в метрополията. Великобритания поиска да бъде  забранен данъкът върху финансовите транзакции, който беше одобрен от редица страни от ЕС, заяви  финансовият министър на Острова Джордж Озбърн. Предстои да видим и тази линия на противоборство.

 

Интервю на  проф.Божидар Палюшев  от април 2013г - преди срещата на Г24 и преди скандалите с офшорките

 

Ето имената на офшорните зони  действащи към момента - GB (британска  колония или задморските територии

 

 1. Антигуа - GBЛондонското сити
 2. Бахамски острови - GB
 3. Барбадос- GB
 4. Белиз – GB
 5. Британски Вирджински острови – GB
 6. Бруней - GB
 7. Ванату – GB
 8. Великобритания – LTD
 9. Великобритания – LLP
 10. Гренада – GB
 11. Гибралтар – GB
 12. Доминикана - GB
 13. Индия - GB
 14. Кипър‎
 15. Кайманови острови - GB
 16. Канада – GB
 17. Либерия –САЩ - GB
 18. Лихтенщайн -обявени за наследствено имперско княжество Лихтенщайн от император Карл VI.
 19. Мавриций – GB
 20. Малта – GB
 21. Малдиви - протекторат на Англия
 22. Ман -Короната
 23. Монсерат – GB
 24. Маршалови  острови-САЩ - GB
 25. Нова Зеландия (о.Кук) – GB
 26. Обединени арабски емирства, Рас ал-хайм ‎ - GB
 27. Сейшелски острови‎ - GB
 28. Сейнт Винсент и Гренадини - GB
 29. Сингапур – GB
 30. Самоа- Нова Зеландия – GB
 31. Търкс и Кайкос - GB
 32. САЩ-Делауеър – GB
 33. САЩ-Уайоминг – GB
 34. САЩ – Невада – GB
 35. Сейнт Китс и Невис – GB
 36. Панама – GB
 37. Хонг Конг – GB