Д-р Делян Еврев
 Д-р Делян Еврев
Доктор по медицина. Специалист по кардиохирургия
  • Сърдечна хирургия
  • Доплер на шийни съдове
  • Доплер на артерии и вени
  • Ултразвукова съдова диагностика


Професионално
Какво се случва след сърдечна операция?

Какво се случва след сърдечна операция?

21 January 2016   |   18875   |   0

    Следоперативният период при сърдечните операции е въпрос, който много вълнува хората, които се подлагат на този вид оперативни намеси. Този период на възстановяване продължава различно дълго време в зависимост от състоянието преди операцията, как е протекла самата тя, колко тежка е била, как са се развили нещата непосредствено след нея в т.нар. ранен постоперативен период и др. Обикновено възстанояваването е средно около 1-2 месеца. През този период постепенно се нормализира двигателният режим и отшумяват ефектите от самата операция.

Какви са обичайните неща, които се случват след сърдечна операция и какво да очакваме?

      По-лесната умора и отпадналостта са обичайни след сърдечна операция. Стресът и напрежението в очакването на самата операция, нарушеният цикъл сън/будно състояние, упойките, ефектите на машината сърце-бял дроб и др. могат да доведат до преходни нарушения в паметта, концентрацията, емоционална нестабилност и други. Важно е да се отбележи, че тези неща са преходни и отшумяват напълно. Физическата умора също търпи обратно развитие с добрият хранителен режим и редовните двигателни упражнения. Много важен момент във възстановяването на физическия капацитет имат упражненията за дишане и редовните разходки на открито при благоприятни атмосферни условия. Хубаво е тяхната продължителност всеки ден да се увеличава, според това как се чувства човек, обичайно с 5-10 минути всеки ден. Залежаването или застояването в къщи ще забавят възстановяването и връщането към обичайна физическа и професионална активност.

Какво да правим, ако имаме болки?

      Друг момент, който създава дискомфорт, е болката. Всеки човек има индивидуална поносимост към нея. Въможно е да има болки навсякъде в гръдния кош – в ляво, в дясно, по ребрата, плешките, рамената, като причината за тези болки е от разтварянето на гръдния кош по време на самата операция. Обикновено те отшумяват за около месец. Болки може да има и в областта на оперативните разрези. При нужда може да се пият обезболяващи, като разбира се не трябва да се прекалява с тяхната употреба. Тези болки не трябва обаче да се бъркат със сърдечните болки (т.нар. стенокардия). Затова е важно да се разграничат от типичните сърдечни болки, които болните с исхемична болест на сърцето обикновено добре познават. Болки естествено може да има и в областта на гръдната кост от нейното разрязване, както и в областта на крака, от където е взета вената за осъществените байпаси. Имено взимането на тази вена, може да доведе до отичане на крака, докато се компенсира липсата й и кръвта започне да тече по останалите вени на крака. Затова е много важно за период от месец, месец и половина да се носи ластичен чорап или ластичен бинт, с цел да не се получава подуване на крака.

Какво се случва с оперативните рани? Как да се грижим за тях?

      По отношение на оперативната рана на гръдната кост е важно да се спазват някои правила и ограничения за 1.5-2 месеца. За да зарастне правилно и безпроблемно, тя не трябва да се натоварва. Не трябва да се носят тежки неща (максимум до 2кг), да няма подпиране на ръцете и изобщо движения които „разтварят“ гръдния кош, а освен това трябва и да се спи по гръб. Възможно е да се чува прещракване на ръбовете на костта при движението на гръдния кош и дишането. В повечето случаи това отминава след пълното й заздравяване, което е индивидуално спрямо възрастта и здравината на костите. Ако има някакво движение между двете половини на гръдната кост, както и при препоръка от лекуващият лекар, трябва да се носи ластичен колан, за да се минимизира това движение и костта да зарастне добре. По отношение на самите оперативни разрези, както на гръдния кош, така и на крака, лекуващият лекар ще ви даде съвети и препоръки за нужните грижи след изписването от болницата. В повечето случаи не се налага специална обработка или почистване, но когато това е необходимо, ще получите точни инструкции как да се осъществява. Ще знаете и кога е необходимо да се свалят конците. Дори и при най-малки притеснения за възможен проблем от страна на оперативните рани, по-сериозно зачервяване, появата на секреция и др. трябва да потърсите лекарска помощ там където сте оперирани или от хирург по местоживеене.

Какъв режим да спазваме? Какво не трябва да ядем?

      Друг важен момент е в пиенето на достатъчно течности. И тук важи стандартното правило за 1,5-2л на ден, освен ако няма някакави ограничения поради друго заболяване, най-вече хронична бъбречна недостатъчност. Течностите могат да са всякакви, като е хубаво да се избягват газираните напитки и разбира се в тях не се включва алкохолът. По отношение на последния, позволени са 25-50г концентрат или 200мл вино. По отношение на храненето трябва да се спазват общите препоръки за здравословно хранене, като има и няколко допълнителни неща, касаещи сърдечно болните, диабетиците, тези с бъбречна нестатъчност и др. Хранете се редовно – закуска, обяд, вечеря, като закуската и обядът трябва да са по-големи като количество, а на вечеря хапвайте нещо по-леко и в неголеми количества. Нека последното ядене за деня е поне 2 часа преди лягане, за да нямате тежест и да е спокоен сънят ви. Ако огладнеете между основните хранения, може да хапнете плод или шепа ядки. Избягвайте тлъстите меса, пърженото, панираното. Предпочитайите по-леки храни, повече плодове и зеленчуци и избягвайте сладкото. Обикновено след сърдечна операция апетитът е намален, така че може в менюто ви да се включат апетитостимулиращи храни, но все пак внимавайте със силните подправки и солта. Допустимото количество сол е до 6г/24ч и не бива да го надхвърляте. Най-добре не осолявайте допълнително храната. Ако сте диабетик, трябва да следвате подходяща диета за диабетици и да контролирате стриктно нивата на кръвната си захар.

А лекарствата до кога ще се пият?

    Безспорно важен момент в следоперативния период е редовно да се взимат предписаните лекарства, така както е посочено в документите и съгласно препоръките на лекуващия лекар. В хода на проследяването и възстановяването, тези лекарства може да се променят, някои да отпаднат или да се намали тяхната доза, както и да се добавят нови при нужда. За целта е необходимо да се правят контролни прегледи за оценка на състоянието и възстановяването, както и да се правят корекции в терапията. В никакъв случай пациентите не трябва да се притесняват да търсят лекарска помощ, ако не се чувстват добре или ако нещо ги тревожи във връзка с операцията.

      Сърдечните операции са сериозни намеси, които се отразяват върху целия организъм. Възстановителният период след тях е неизбежна част от целия лечебен процес и правилното му протичане със спазването на посочените по-горе препоръки е гаранция за по-добър и пълноценен живот с минимален риск за сърдечно-съдови инциденти. Живейте здравословно и бъдете отговорни към здравето на сърцето си!