д-р Свилен Калинов
д-р Свилен Калинов
Доктор по комплементарна медицина
  • Персонални здравни консултации
  • Мануална терапия
  • Обучения в медитативни практики
  • Курсове в метода "Йога на Съзнанието"
  • Здравословно хранене и диетиТемата
ЧАКРИ - Психоемоционална енергийна анатомия.

ЧАКРИ - Психоемоционална енергийна анатомия.

07 November 2015   |   3833   |   0

Битие 1.
„В начало Бог създаде небето и земята. А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата. И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.“  

      Тези редове понасят въображението в поетапно описание на сътворението. Сътворено от изначалната искра на Божественото Съзнание, творящо по пътя си, отдалечавайки се от центъра си. Сътворявайки, завихря и заражда във времето, разгръщайки и осъществявайки живота.

От огромните спираловидни галактики до милиардите атоми творящи прашинка. Изградени от единна материя галактически прах и междупространствена енергия. Ние сме част от тази галактическа симфония, която манифестира, втвърдявайки се във форма и развиваща се с течение на времето. В това пространство съществува планета, която е съставена от земя, вода, огън и въздух. Планета, съставена от звук, светлина и Съзнанието на живота.

      Сложна мрежа, изтъкана във фин баланс е мястото, от което произлиза живота ни. Единен, холограмен дух, кондензиращ многопластовата енергия, от която произлизаме ние хората, създадени по негов образ и подобие. Обединяващи Небесния Отец и Майката Земя помежду им със седемте (дни) слоя на проявлението, образуващи дъговидна стълба, свързваща земята и небето. Стъпалата, през които материята преминава към Духа. Енергията, създаваща връзката в нашите тела през органи и системи, Енергията свързваща се през  телата ни, когато се свързваме помежду си. Тази енергия е безкрайната холограмна матрица на живота, която се стреми да стане СЪЗНАТЕЛНА.

 

Първа чакра – Първичен инстинкт.

      Първата чакра се нарича Муладхара (корен, подкрепа) от „мулад“ – корен, „хара“  – енергия. Тя е нашият корен, базовият център, който отразява степента на нашето заземяване в дейността си, нашата изначална енергия, а от там и капацитета на личността.

Намира се в основата на гръбначния стълб, нейният елемент  е земя.

Цвета, на който отговаря или излъчва е червен.

Първата чакра символизира материалния свят. Тя пряко повлиява  върху способността на човека да се свързва със Земята и ежедневно да функционира върху нейната плоскост.  

 При излишък на енергия в първа чакра е проявата на параноя по отношения на светоосезанието. Тези хора са настроени реактивно, отбранително, до гневно към обкръжението си. За тях, предпазливостта е въпрос на оцеляване, поради очакването всеки момент да бъдат атакувани-незнайно от кого или защо. Те илюстрират с поведението си така наречения манталитет на джунглата.

 Обратното състояние – липса на енергия води до липса на воля за живот.   
Първа чакра е свързана с репродуктивните органи и отделителните отвърстия, ректума, ануса и уретрата.

Ендокринната и връзка са гонадите.

Тази чакра е свързана пряко с 2-ра и 3-та чакра. Дисбалансът в оста първа-трета чакра се свързва със стерилитета.

На физическо ниво, дисфункцията на първа чакра води до нарушаване на равновесието в процесите  абсорбция, асимилация и задържане. Явленията, които най-често се наблюдават,  са запек или разстройство, също така болестни явления в пикочно-половата система.

 

Втора чакра – Неприлично поведение

      Свадхисана- собственото място на себеосъзнатостта. Бива назовавана по различни начини. Гонадна или сакрална, тази чакра е свързана с енергетичната локация на сексуалността. 

Намира се на нивото на пубисната кост.

Елемент на свързване е Вода.

Нейният спектър  на светлината е оранжево, олицетворяващ здраве, индивидуалност, самоувереност и обновление.

Символът на тази чакра – вода е свързан с половите жлези и пикочо-половата  система  и отделящите се телесни флуиди по време на оргазъм.

Втората чакра символизира точката на равновесие между съзнанието и либидото.

Често, нуждата от канализиране на тази енергия се проявява, като сексуален нагон – желание за множество сексуални контакти, с един или повече партньори, по стандартен, или нестандартен начин. В други случаи, неканализираната енергия в базисните чакри, може да се прояви, като блокаж - абсолютна липса на сексуално желание – асексуалност.

Втора чакра се разглежда, като основен поток на енергията на живота. Изворът на нашите копнежи, желания, усещания, удоволствия, емоции, коренът на чувствената емоция и сексуалността.

Хората с прекалено много или малко концентрирана енергия в тази чакра са склонни да разглеждат взаимоотношенията си предимно от сексуална гледна точка.

На физическо ниво чакрата е свързана с гонадите, репродуктивните органи, пикочния мехур, дебело и тънко черво както и апендикса.

Анатомично нашата връзка с ендокринна система са лайдиговите клетки и яйчниците. 
При жените много често този дисбаланс  на физическо ниво се изразява,  като рак на шийката на матката. Други прояви са колита, тумори на пикочния мехур, различни сексуални дисфункции, простатит, болки ниско в гърба и други проявления в органите свързани с тази чакра. 
 

Трета чакра - Генезис

      Манипура- блестящ скъпоценен камък, е най-често срещания локус на енергийни блокажи. 

Намира се на нивото на пъпа.
Елемент на свързване е Огън.

Спектърът който излъчва цветово чакрата е жълто
Трета чакра, като силен огнен енергиен център,  има ролята да прегаря нашите стари порядки и твърдения и ги претопява в нови разбирания към обкръжаващата ни среда.

Трета чакра е свързана с изначалния, първичен страх.

Неспособността на човек да се изправи пред страховете си и да се справи с тях, създава блокаж на нивото на трета чакра. Това са най-често срещаните прояви. Наличието на блокажи на това ниво ни пречи да видим ясно ситуацията, в която се намираме, защото основен наш лост за интерпретацията ни са страховете ни.

Този огнен център описван в много източници, като вътрешно слънце(слънчев сплит), е свързан с основните органи на храносмилателната система.

Символиката се изявява във физическата материя, като разгражда химическата храна, използвайки я за енергия на нашия организъм. Органите под неин контрол са стомахът, панкреасът, черния дроб, жлъчния мехур, далак, лумбалните прешлени и общата храносмилателна система, свързана пряко с 2-ра чакра.

Ендокринното и свързване е надбъбречните жлези.  Секрецията на надбъбречната жлеза се състои в производството на няколко важни хормона който регулират стреса и метаболизма. 
Така, постоянно растящият стрес в живота ни и постоянните изисквания към нас на работното място, законодателни устройства, налагащи  постоянен натиск върху нас заедно с вътрешното чувство на безсилие, лесно може да се прояви като язва на стомаха или дванадесетопръстника. Социално значимо заболяване в наши дни е диабетът, което прочетено във фино енергийната матрица, се превежда като загуба на личната власт над живота, свързана с метафоричното усещане за живот, в който сладостта си е отишла. Хормоналният дисбаланс и дегенерацията на надбъбречните жлези води до горепосочените явления. Нахлуващата умора и недоспиването са част от видимите прояви на осезаемото за нас физическо ниво. 

 

Четвърта чакра – Животът на Пи 

      Анахата- ненаранен или неударен е преводът на един от най-важните центрове на фино енергийните тела.

Нейният елемент е въздух.
Спектърът на излъчване на четвърта чакра е зелено.

Тази чакра се локализира  над слънчевия сплит на нивото на сърцето.

Основната причина за нейната важност е способността на човека да изразява любов. Най-висшата форма на духовната любов е безусловната любов към другите.

Четвърта чакра също е основен донор за видимата жизненост на личността.

Ендокринната връзка на четвърта чакра е тимус.

Останалите органи свързани с чакра 4 са сърцето, бронхите, белите дробове, гърдите и цялата сърдечно съдова система, както и кръвотворните функции на тялото. Болестните състояния, произлизащи от този център са много. Едно от масовите явления на неовладяна любов, или излишък от любов често проявявана от родители към деца, води до проява на задух в децата, до астматични пристъпи. Естествено, тук няма лошо намерение. Знаем, че астматичният пристъп изглежда, като задушаване. Именно тази проява на физическо ниво е част от презареждането на детето с родителска любов. Затова, обикновено наблюдаваме  коренна промяна в здравословното състояние на астматици с тяхното израстване. Увеличаването на способността им да обичат безусловно себе си и другите, разширението на тази чакра отваря енергийния поток и захранва липсващата за органите жизнена храна.

Сърдечно-съдовите заболявания от всякакво естество са проява на същия принцип: липса или излишък от енергия води до увреда на различни органни механизми.

Тимусната жлеза играе огромна роля в регулирането на имунните реакции. На съвременното човечество са известни широк спектър от автоимунни прояви(лупус, ревматоиден артрит,  множествена склероза, Хашимото – тиреоидит, някои типове на детския диабет.
 Блокажът в тази чакра предизвиква заболявания в абсолютно всички чакри надолу от нея.

 

Пета чакра – Красив УМ

      Вишудха- Пречистване или чисто място.

Наричана още гърлена чакра, нейната символика на прочистване използваме всеки ден, като изнасяме от себе си излишните шумове навън, чрез звукотворене.

Спектърът на излъчване е син.

Нейният елемент на изразяване е звук или вибрация.

Вишудха кореспондира директно с щитовидната жлеза, която  пряко е свързана с метаболизма и два съществени процеса в нашите тела катаболизъм и анаболизъм.

Катаболизмът е разграждане на веществата с цел освобождаване на енергия.

Анаболизмът е обновяване на клетъчно и тъканно изграждане чрез синтез на веществата, което е процес на натрупване на енергия. Подобно на щитовидната жлеза, която с тези два процеса поддържа физическото тяло, гърлената чакра разгражда и синтезира енергиите преминаващи през нея за да изгради и поддържа енергийното тяло.

Дисфункцията на гърлената чакра има две основни поведенчески израза: неспособността да се изразяваме ( да говорим) или неспособността да мълчим.

Говоренето е може да се разглежда, като анаболитен процес а мълчанието –като  катаболитен процес.
Неизказани и непреработени истини блокират този център. Премълчавани, в буквален смисъл „преглъщани“ думи.

Молитвите, мантрите, песнопенията и медитацията ни дават равновесие в тази чакра. С времето на усърдна работа и освобождаването от психоемоционалните товари на всички нива, за нас се  разкрива екстрасензорна способност, заложена във всеки един от нас, ясното чуване или чуване на астрално равнище.

Ендокринната и връзка е с щитовидната и паращитовидните  жлези. Останалите органи, ангажирани с пета чакра са уста, гласни струни, трахеята и всички органи в шията. Има отношение към сърцето, белите дробове, коремните органи, кожата и общата скелетна активност. На физическо ниво типът прояви зависят от различни фактори. Неадекватния енергиен поток води до дегенеративни проблеми, свързани с атрофия на функцията, като хипотиреоидизъм при блокаж на енергията в центъра, а излишъкът от енергия води до възпаление, тиреоидит, хипертиреоидизъм и туморни образования на щитовидната жлеза и ларинкса.
 

Шеста Чакра – Трансцендънс (Превъзходство)

      Аджна- възприемам и управлявам.

Разположена в средата на челото.

Познанието за тази чакра е нейната свързаност с духовните пространства и комуникацията и отвъд петте сетива на физи­ческото тяло.

Наричана още "трето око". Всички ние  имаме интуиция, или шесто чувство.

Спектърът на тази чакра е светлина, или белоснежен цвят.

На физическо ниво,  този център е свързан с хипофизата.

Като наше първо сетиво, шеста чакра контролира наши основни сетива, като очите и ушите, както и органи с изключителна важност за нашето същество, като хипофизата, хипоталамуса и мозъка извън коровата му част, която се намира в седма чакра.

Проявите на дисхармония са най – често представени от нашето упорство и стремително нежелание да видим или разберем нещо, което е важно за нашето духовно израстване.  Често срещани прояви при нарушаване на равновесието в този център са разнообразие от проблеми в синусите, катаракта, ендокринен дисбаланс, мигрени и др. които са единствено физическа проява на дисбаланс в чакра 6. 
В духовен аспект един от важните аспекти, е свързаността и със нашето ясно виждане или ясно зрение „ясновидство“.

 

Седма чакра – МАТРИЦАТА

      Сахасрара- хилядолистна.
Както всяко цвете има своята завършена форма, така и отварянето на този център ни прави напълно завършени  и разцъфнали в нашата духовност. Хилядолистната чакра е символ на хилядите нервни окончания, тръгващи от центъра на нашата глава.

Нейното активиране развива върховното духовно търсене. 
На физическо ниво нейната връзка е с мозъчната кора, общото функциониране на нервната система и епифизата.

Нейното правилно активиране води до синхронизиране между ляво и дясно полукълбо на нашия мозък.

Проблемите при дисфункция от различно естество водят до различни типове церебрална дисфункция, както и психоза. С придобиването на свръхконтрол над тази чакра, се придобиват способностите на кохерентния ум. Това състояние на ума представлява обединяването на процесите в мозъка, които функционират като отделни вълни или честоти. В кохерентното състояние те се обединяват в единен вълнови процес. Например, една обикновена крушка разпилява своята светлина, разнопосочно и неконцентрирано, докато един лазерен лъч обединява 2 и повече вълни в единно вълново състояние като организирано насочена светлина.

В психосоциален план, проблемите могат да бъдат причинени от ненавременното отваряне на центъра, което може да изиграе лоша шега на индивида. В прогресивните западни култури, ненавременното отваряне  често е основна причина за нуждата от психиатрично лечение.

     

      Всичко това е вътре в нас, будно, оживено и част от едно същество. Обединено и напълно просветено. От едното към многото и от многото към едното, ние сме дъгообразния мост между световете. Светове, вплитащи се в единен лъч светлина, носещ ехото още от сътворението на света.
Битие 2
„Така се свършиха небето и земята и цялото тяхно войнство. И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.      И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил. Това е произходът на небето и на земята при сътворението им във времето, когато Господ Бог създаде земя и небе.“