Темата
Кога се обикаля църквата на Великден?

Кога се обикаля църквата на Великден?

26 April 2016   |   75429   |   0

Църквата се обикаля по правило на разпети петък по време на вечерната служба.  Обикновенно се случва между 19.30 и 22.00 часа. 

Обикалянето е само веднъж, а не три пъти, като се спира по веднъж на трите страни на храма – Южната, Източната и Северната за молитви. Шествието се води от свещениците и техните помощници, клисари и др. Миряните ги следват  със запалени свещи. 

След обиколката, свещениците и християните влизат в храма, за да продължат службата.

Ето тук може да видите видео от обикалянето на църквата в петък - 10.04.2015г.

Тези религиозни шествия на разпети петък очевидно са традиция за целия християнски свят.

Спомням си един петък от Семана Санта (страстната седмица) в Мадрид. Там беше предварително блокиран целия център на града. Няколко дни се раздаваха брошури на гражданите с маршута на религиозното шествие.

обикаляне на църквата за великден А самото  то  беше силно впечатляващо: Стотици мъже и жени, облечени с бели роби, превързани с шнурове, на главите си имаха островърхи бели качулки, или шапки, скриващи лицата, само с дупки за очите. Одеждите са ни известни от филмите за Ку-Клукс-Клан. Тези вярващи носеха платформи с разпятието на раменете си, някои от които тежаха над 1 тон. Бяха боси и стъпваха  едновременно в ритъма на барабан. Вместо свещи, те носеха запалени факли и крайната цел на на шествието, както и у нас беше християнският храм, където тържествено въвеждаха светините. Настроението, което внушаваха беше сходно – тъжно, дори на моменти в Мадрид  бе и страшно. Сякаш се пренасяш почти 2000 години назад и съпреживяваш събитията по светите земи...

Защо обикаляме църквата?

Ритуала на религиозното шествие на разпети петък според някои символизира обикалянето на стражите около гроба на Исус Христос. Така и християните правят нощното бдение, за да засвидетелстват истинността на Въскресението.

Според други има астрономическа символика. Оприличавайки църквата, като символ на бога слънце, планетите – християните обикалят около него. Чела съм доста невнимателно и отдавна този материал и не мога да цитирам подробности и източник. Ако някой знае нещо по темата може да сподели.

Според жените, с които обикалям последните Великденски нощи, това се прави за здраве, за късмет, защото сме християни и още няколко причини, които не запомних, но ми харесаха.

Всъщност, вие си знаете!

Важни правила за обикалянето на храма!

 1. На разпети петък вечерта! Не се чудете защо в събота никой не иска да ви придружи.
 2. Вържете си косите предварително! Ако имате качулка или кърпа за глава, сега е момента да се докарате по християнски.
 3. Ако сте употребили алкохол, пропуснете събитието! Я, в кръчмата какъв купон тече, а вие ще се ръгате да обикаляте! Хайде, няма нужда.
 4. Не дъвчете дъвка! Това е разпети петък, ако не уважавате своя Бог, проявете уважение към стоящия до Вас.
 5. Сложете си удобни обувки! Църковният двор не е най-равното място, и светлината в очите съвсем ще скрие дупките по терена.
 6. Облечете се с топли дрехи! Често шествието трае около 30 мин. И студа може да ви изненада, като излезете от топлата черква.
 7. Носете си картонена чашка от кафе! Пробийте дупка в средата и се опитайте да съхраните запалената свещ. Непрекъснатото гаснене  и палене от съседа може да затрудни предвижването на шествието. Избягвайте кофичка от кисело мляко! Разтопената пластмаса причинява яка болка на ръката. Най-практично е да си купите една от най-големите свещи още на велики четвъртък на службата вечерта, когато се четат евангелията. Тя ще ви стигне за всички служения до Великден, включително и за Благодатния огън за дома. Тези свещи са с по-плътен фитил и не гаснат така лесно.
 8. Не се паникьосвайте ако ви загасне свеща! Това не значи, че сте много грешни, нито е болка за умиране. Този огън НЕ Е е онзи Благодатния, който ще си вземете на Великден, в събота през нощта и ще си занесете у дома. Той е специалният. В петък обикаляте със съвсем обикновен огън, който пари, пали и може да остави спомени у съседа до Вас, ако не внимавате.
 9. Простете на стоящия до Вас, ако понамирисва. На разпети петък християните не се къпят, не се бръснат и не се пудрят.
 10. Не се отчайвайте, че не разбирате свещеника! Вие си знаете. Щом сте си направили труда да потърсите и прочетете този материал, значи знаете защо се лишавате от петъчния купон с приятели и посред нощ обикаляте църквата.
 11. Знайте също така, че днес ще направите своя малък подвиг и той няма да остане скрит за Бог. Носете Христос в сърцето си и внимавайте да не го изпуснете от там! Дори и да сте изпуснали петъчното обикаляне на църквата за Великден.

обикаляне за великден