Темата
Нещо за свалянето на излишните килограми

Нещо за свалянето на излишните килограми

10 July 2015   |   2940   |   0

Запролетява се и всички искат да свалят килограми - напиши нещо по въпроса, моля те?

Това ми написа днес моята близка приятелка и специалист по психиатрия д-р Ани Шкодрова. Разбирам, че с наближаване на лятото всеки се втурва да сваля килограми с цел да е по-секси в летните дрешки и разбира се, да е готов за плажа.

Ето обаче и голямото разочарование – трайни резултати от днес за утре просто няма как да се получат. Нито пък от днес за след седмица. Нито пък от Понеделник (стартът на всяка диета) за след месец. Временна промяна-да! Ами след това, когато спрем да правим нещо по въпроса? Всеки, който е започвал такова нещо знае, че такива трайни резултати няма, а килограмите се връщат с пълна сила, че даже са и повече от преди. И преди да сте се отчаяли, чудейки се защо ви приказвам такива неща нека ви кажа, че промяната, която сте решени да започнете ще бъде едно от най-хубавите неща в живота ви. Малката стъпка, която ще предприемете днес,  утре или от някой понеделник, ще доведе до големи резултати. Единственото, което трябва да направите, е да не се отказвате!

ЗАБРАНАТА

Проблемът е, че голяма част от хората приемат „спазването” на диета, като забрана и  лишаване от нещо. Като една малка, а за някой доста голяма „мъка”. А това не трябва да е така, защото както добре знаем забраненият плод е най-сладък и съответно най-желан! Забелязали ли сте, как в момента, в който решите да започнете диета, изведнъж ви се преяждат неща, които не сте яли от седмици? Приемаме диетата, като временна инвестиция, която ще ни даде вечни резултати… Ще се съгласите, че не е справедливо, нали?

Значението на  думата „диета” е начин на живот, модел на живеене, което е нещо повече от „спазване на диета”. Промяната, коята ще започнете не трябва да бъде нещо с което да търпите лишение или да си забранявате неща. Погледнете на нея, като промяна на начина ви на живеене! Промяна на начина ви на хранене! И ето това е наистина трудната част, където повечето се провалят. Защото хората не осъзнават, че ние сме това, което ядем! Храната е градивният елемент за телата ни. Тя е като тухлите, от които е построена една къща. Колкото по-качествени са те, толкова по здрава е къщата. За съжаление, в днешно време малко хора правят разлика между храна и това, което повечето от нас слагат на масата. Половината неща, които сега се срещат в супермаркетите ги е нямало до преди 100 години. Храним телата си с неща, които ни разболяват и ни правят физически слаби. Храним се в повечето случаи, защото ни е вкусно, а не защото сме гладни. Използваме за храна неща, които нямат хранителна стоиност. Тялото ни приема повече калории от колкото ще изразходва, понеже ежедневието ние е такова, че не се движим достатъчно. В резултат на това сме с наднормено тегло, разболяваме се лесно, нямаме енергия и се чувстваме изморени. И това ще продължава да е така, ако не направите нещо. За това ви казвам - променете начина си на живот- променете начина си на хранене!

ИЗКУШЕНИЕТО

И аз, като всеки от вас съм чувал за какви ли не чудодейни диети. То не са 90 дневни, 3 дневни, яйчни, плодови, солетени, бисквитени, разтоварващи, натоварващи и така нататък и така нататък. Започва се едно „стриктно” спазване на въпросната диета и......мъка, мъка. В главата на всеки е как НЕ трябва да яде еди какво си, понеже е на диета и смирено отпива от фреша, който му се полага на закуска примерно. След това, в работата споделя с колеги как е на режим, чувствайки се горд, че дава пример на останалите, а в главата му е само бухналата тестена закуска на съседното бюро. Очите се разширяват, слюнка изпълва устата,   представяйки си, как тази тестена вкусотия може да изчезне за секунди… Но не, вие сте твърди в решението си, а и все пак не сте сами в офиса и може някой да ви види, затова извръщате със силна воля погледа си от това дяволско изкушение и започвате да мислите, коя от салатите предлагани в близкият магазин да си вземете за обяд. Еххх мъка, мъка....

Издържате ден-два-три… После си казвате, че от един шоколад, от една баничка… няма да се провалите. От един път… не става. После решавате, че ще можете да балансирате нещата и да редувате здравословни – лакоми дни. И така, по наклонената плоскост, пак в началото на филма…

СТРЕСЪТ

Започвате диета, но още сутринта разбирате, че не е било правилният ден. Шефът ви  бесен от сутринта и на вас ви се пече яйце, ама не за закуска, а на…..

Нямате време за обяд, защото всичко, което се иска от вас днес трябва да стане веднага. Съвсем неусетно започвате да ядете, каквото намерите в офиса – чипс, шоколад, бисквити… Все вкусотии. Не усещате вкуса им. Не им се наслаждавате. Просто дъвкането тушира напрежението ви. В един момент облаците над главата ви се пораздвижват и… оставате зашеметени от празните опаковки по бюрото ви. Вие ли изядохте всичко това?!?!?!

ПРОВАЛЪТ

Скъсали сте с гаджето, имате проблеми с децата, с работата, с родителите… Чувствате се неразбрани, неуспели, необичани. И… решавате да се поглезите. Решавате да изядете всичко вредно, от което сте се лишавали. Да устроите малко празненство на тялото си. Но… понеже ние сме това, което ядем, не ни се получава. И понеже сме изяли една "тъжна храна", продължаваме да сме тъжни и след това. И се чувстваме още по-провалени…

 

Е добре, казвате си, как да стане бе младеж? Ами всъщност не е никак трудно.  Ето няколко прости съвета:

  1. Започнете да се храните с истинска храна! Месо, яйца, качествени млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки, семена. И да...определено не ви препоръчвам тестени изделя. От гореизброените няколко неща има огромно разнообразие.                                                                                                                                                                                                       
  2. Ограничете преработената храна. Всякакви вафлички, солетки, пастички, кремчета, толумбички, банички, пици, и т.н.. Особенно fast food от типа на дюнери, хамбургери и подобни. Лично аз ви съветвам да я сведете до нула.                       
  3. Започнете да пиете вода. В днешно време хората забравят да го правят и в резултат са обезводнени. Според Чарлс Пуликуин човек трябва да приема около 40мл. вода на килограм телесно тегло. Което за един 70кг ще рече от 2,80л. до 3 литра на ден. Изследвания показват, че мъже, които пият по 5 чаши вода на ден имат 54% по-малък риск от сърдечна недостатъчност, в сравнение с тези, които пият само 2 чаши  на ден. Знам, че за някои хора пиенето на вода е трудно и просто не се сещат да го правят. За това ви съветвам да държите около вас шише с вода. Всеки път когато се сетите за него или го видите отпивайте по няколко глътки. Или направете друго – на всеки час по 10 глътки. Постепенно ще започнете да пиете повече вода безда е нужно да се подсещате.
  4. Намалете  колкото можете повече стресовите ситуации в ежедневието. Оставете пожарите в офиса и излезте на обяд – ако го направите два пъти, на третия никой няма да ви оспорва правото да обядвате с нормална храна.
  5. Не казвайте на никого, че сте на диета – така ще намалите поне стреса, свързан с погледите и очакванията на другите. Не е  малко, повярвайте ми! Идеята за преценяващите погледи, които ви оглеждат, опитвайки се да разберат слабеете ли, или критичните очи, които се спират на порцията ви за обяд, както и неизменното скрито тъпкане, когато никой не ви гледа не са нещо, от което да не можете да се лишите.
  6. Наспивайте се добре. По-малко стрес,  съчетан с хубав сън вършат чудеса с тялото ни!
  7. Започнете да тренирате. Каквото ида е, където и да е. Ако желаете да провеждате тренировки с тежести или т. нар. фитнес, допитайте се до някой, който си разбира от работа, а не да ви губи времето с празни обещания.
  8. Движете се повече. Запомнете – движението е здраве, а не мъчение или досада, както го приемат някой. Ако живеете близо да работата си започнете да ходите пеш. Ако пътувате с гадски транспорт тръгнете по-рано и слезте 1-2 спирки преди вашата и минете останалото разстояние пеша.  

 

Ако все още гледате към точка едно и се чудите  дали изброените неща са достатъчни, нека споделя с вас един сайт в който можете да намерите  здравословни и вкусни рецепти, проготвени от гореизброените хранителни продукти.

http://www.paleoplan.com/recipes/

 

В заключение искам да кажа следното – не се откавайте! Има ли желание, има и начин!