Темата
България между Изтока и Запада или кои са нашите ценности

България между Изтока и Запада или кои са нашите ценности

25 March 2014   |   3652   |   0

 Днес  дилемата Изток - Запад  се разбира като дилема   Русия  -  Европа.  Това е и разделителната линия и  в българска политика.

Обществото също е диаметрално разделено на две групи:  протестиращи и контрапротестиращи,  русофили - русофоби, леви-десни, про и анти и каквото и да е.

Аз не съм политик , аз съм архитект и си  работя моята работа. Познанията ми за политиката са от книгите, новините и малко житейски опит.  Искам да споделя някои мои разсъждения. Не искам да ви убеждавам и съм готов да търпя критики.

Президента Плевнелиев заявява пред австрийския вестник „Курир“ по повод кризата в Украйна и евентуалните санкции за Русия:

Намираме се в ситуация, която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности"

Какви обаче са нашите ценности ?

Чии ценности защитаваме?

С какво Украйна ни е по-ценна от Русия?

Само 60 години сме със Запада

Малко са били историческите моменти, подобни на сегашния (от около 25 години насам) , когато България е в лагера на Западната цивилизация. Такива са били единствено периодите  на управлението на княз Фердинанд и цар Борис ІІ (1908г. – 1943г. за около 35 години).  През останалото време България е принадлежала на Изтока . Като цяло равносметката е  60 години към Западната цивилизация  от 1333 години официално съществуване на Българска държава.

Източното влияние върху България :

България, с малки изключения, произхожда и е била свързана както ментално (духовно), така и геополитически с Изтока.

  • Траките са живели не само на балканите, но и на малоазийския полуостров.
  • Славяни и българи идват от Изток
  • През средновековието ни покръстват и присъединяват към източно-православната църква (за около 5-6 века) .
  •  Ставаме част от Османската империя (за около 5 века) - Империята обхващаща и Мала Азия и Близкия Изток.
  •  „Освободителите“ – Руснаците   са отново от изток ( за около 30 години).
  •  Втори  път „освободителите“ според едни  или  „поробители“ според други са също  от Русия ( след втората световна война за около 45 години)

 

Наистина България се намира в най-западната ,гранична част на Изтока, при което са неизбежни  влияния и от Запад .

 

Какви са евроатлантическите ценности за България?

Да се върнем към корените на нашите евроатлантически (западни) ценности. Приобщаването ни към Запада започва  от 1908г, когато Провъзгласяваме в Търново нашата Независимост (мнозина смятат от Русия). Това е времето на Фердинанд. Време свързано с подготовка и провеждане на войните - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война (според други това е времето на първа и втора национална катастрофа). През управлението на Борис ІІ България се присъединява към оста Рим -Берлин -Токио.  Днес България е ориентирана към Запада за трети път.

Защо точно в периоди на Световните войните България е обърната към Запада ( по-точно към Германия)?

Защото германците имат интерес от „съюзници“ за водене на войните си на Изток. Централно европейските държави  предвождани от Германия започват и провеждат двете световни войни.

 Какво е общото между :

  1. нашите национални ценности при Фердинанд през войните Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война
  2.  нашите общи ценности с Хитлер през Втората световна война
  3.  нашите общи ценности с ЕС.

Общото е че сме с Германия и против Русия? Ако някой се сети за друго да каже.

 

Германският райх се разширява в същата последователност както ЕС на Изток.

Neuropa - третия Райх и ЕС

(тази карта е от времето на Германския райх и отразява плановете на Хитлер за развитие на Европейската империя)

Днес ЕС предвождан от Германия също желае да се разшири на Изток. За хората  чели „Моята борба“ тази доктрина е описана  пределно ясно в книгата. „Единствените свободни природни богатства са на изток“ и следва да се завладеят от  арийците.

Събитията от последните 25 години напомнят за завладяването в същата последователност от  Германския райх първо Германия,  после Полша, Чехословакия, Унгария , България, Румъния (без Сърбия и с особеното мнение Гърция) , а след това Украйна. Тогава, както и сега германците са посрещнати радушно от част от населението на Украйна (майдана). Тези същите тогавъшни , както и сегашни „борци за справедливост“ (партията им днес се нарича така)  тръгват  заедно с фашистите срещу Москва и стават едни от най-агресивните бойци против „руския Комунизъм“  

 

Европейската империя

 

Опити за завладяване на Изтока  и възстановяване на Свещената Римска империя са правили и Карл Велики и Наполеон  Бонапарт,  Кайзер  Вилхелм (първа световна война) и Хитлер (втора световна война) , Интересно е , че завоевателите винаги са се сблъсквали с факта - Изтокът се оказва твърде голям, за да се покори от  Европейската империя. И всяка Европейска империя е рухвала в резултат на този опит.

Някои казват, че  може да се поучим от историята, но други твърдят, че историята се пише от победителите. И двете твърдения са верни. Сегашната Информационна война с която облъчват населението и двете страни, напомня много тази от позабравените четиридесет и пет години на желязната завеса. Единствената разликата е, че тогава бяхме с Изтока.

 

България - карък на системата

 

Всъщност историята говори, че съюза към който се присъединява България е винаги губещия. В това число Византия , Османската империя, Хитлериска Германия, Съветския съюз... Добре е да кажем, че не ние българите избираме към  кой съюз да се присъединим, а Великите сили.

 Решението на победителите от Втората световна война в Ялта не е изключение.

Великите сили решават и съдбата ни  дали да останем в Османската империя, или да се присъединим към друга империя през 1877г. (Русия води преговори с Австия, Франция и Англия и иска съгласие от тях преди да започне войната си с Османската империя).

Срещата в Малта през лятото на 1989г на Рейгън с Горбачов реши съдбата не само на  България, но и на половин Европа, също без да ни питат за нашите ценности. Питането при демокрацията  би трябвало да става с референдум или с гласуване, но...

 

Европа има проблем с референдумите

 

Въпреки, че французите, холандците и ирландците казаха „не“ на референдума за конституцията на Европа,  чиновниците  заобиколиха в Лисабон волята на народа и наложиха своите ценности.  Днес  ни задължават да спазваме тези ценности и ни ги  вменяват за наши.

Това са ценостите на малка група хора в Брюксел.

Чиновниците в Европа не признават и референдума в Крим, на който 95%  казаха „ДА“.  И ние пригласяме на Брюксел.

Още едно изказване на Президента Плевнелиев  пред ГЕРБ по повод задкулисието:

"Какво представлява задкулисието - концентрация на държавната власт в една малка група хора, които са скрити зад демократичната фасада на институциите. Кой е смъртният враг на задкулисието - пряката демокрация"

Но нещо на нас пряката демокрация не ни се получава. Управляващите в България също  отказват референдума  предложен от Плевнелиев. Защо се страхуват?

Дали изобщо пряката демокрация е ценност  за Европа и България?

 

Западните цености от духовна гледна точка

  Анаснтасий Библиотекар  (библиотекар на  Папа Николай І в Рим ,  съвременик на  Константин Кирил Философ)  казва по повод  отказът на  Западния човек от духовност за сметка на технологичния прогрес:

... само чрез подобен залез на духовността западният човек може да получи вдъхновение да развие аналитичен интелект, който впоследствие би му помогнал да спечели научно и технологично господство над целия свят.

 

Залеза на  духовността е вече факт. Развили сме и аналитичния си интелект. Опитваме се и да наложим господство над целия свят.

Това  ли ни прави по-щастливи? Това ли са ценностите ни?

 

Помните ликак ни обещаха  светло бъдеще при комунизма?  

Сега ни обещават икономически просперитет чрез демокрация и пазарна икономика. И ...неусетно загубваме даже и материалните си ценности.

Какво ни остана?

Това май няма значение.  Защото "... и малкото което остана ще бъде дадено в ръцете на добри стопани".