Д-р Валентин Шкодров
Д-р Валентин Шкодров
Доктор по медицина, специалист по акушерство и гинекология
  • Консултации
  • Проследяване на бременността
  • Оценка сексуално здраве
  • Оценка на репродуктивно здраве


Професионално
Спонтанен аборт.

Това, което не ни убива, ни прави по-силни.

Спонтанен аборт. Това, което не ни убива, ни прави по-силни.

03 March 2014   |   7663   |   0

Спонтанният аборт, наричан още помятане, представлява прекъсване на бременността, когато ембрионът не оцелява поради ред причини. Той може да бъде

·         ранен - до 12 гестационна седмица(г. с.)

·         късен - след 12 г. с.

За аборт се счита всяко прекъсване на бременността, което се случва преди 20 г. с. и тегло на плода под 500 г. Днес границата е паднала драстично. Преди години за аборт се е считало прекъсване на бременността преди жизненоспособността на плода, т. е. преди 28 г. с. и 1000 г тегло. Най-честите симптоми са ярко кръвотечение и болезнени усещания ниско долу в корема, като предменструални болки. Съществува много ранен спонтанен аборт, за който жената дори може да не разбере. Той се изявява в закъснение на менструацията с няколко дни и последващо кръвотечение, по-обилно от нормалното. В повечето случаи спонтанният аборт е еднократен случай, след който има една и повече успешни бременности, завършили с живородени деца. Единственият показател за спонтанен аборт, който може да се търси, като фактор от страна на майката, е възрастта на жената. Бременност над 35 години крие известни рискове за злополучното събитие, а след 40 години опасността е неколкократно завишена. Всички други видове аборт се случват по чисто медицински причини.

 

Защо се случва?

 

Ниски нива на прогестерон.

Прогестеронът е пазителят на бременността

Прогестеронът е естествен хормон, който се произвежда в яйчниците на жената. Неговите нива се увеличават във втората половина от месечния цикъл при жената, т. е. от началото на овулацията до настъпването на менструацията. След овулацията, на мястото от което е отделена яйцеклетката, се образува т. нар. „корпус лутеум” или жълто тяло, заради което фазата се нарича Лутеинова.  Прогестеронът е от изключително значение по време на бременността, тъй като той поддържа матката готова за имплантирането на оплодената яйцеклетка и спомага за правилното развитие на ембриона. Жълтото тяло продължава да се развива в продължение на 3 месеца и произвежда все повече от ценния хормон, за да осигури износването на плода. След това плацентата заменя жълтото тяло.  

Когато нивата на прогестерон са намалени, матката получава контракции като при менструация и съществува реален риск от спонтанен аборт.

Несъвместими с живота аномалии. Естествен подбор

В момент на отчаяние звучи жестоко, но в действителност когато губи, човек не знае какво печели. Доказано е, че повече от 60% от спонтанните аборти са причинени от хромозомни аномалии при зачеването. Хромозомите са компоненти на клетките, които носят генетичния материал на човека – информацията за това, какъв ще бъде той. Това означава, че плодът е създаден от генетично увреден сперматозоид или яйцеклетка, или изобщо няма ембрион. В последния случай става дума за така нареченото „кухо яйце”. Тук се намесва естественият подбор, според който е по-добре тялото на жената да изхвърли генетично увреден плод, отколкото да роди бебе с множество уреждания, което не би оцеляло в незащитена среда. Причините могат да бъдат получаване от родителите на повече или по-малко хромозомни двойки, дефект в структурата на хромозомите и други. 95% от случаите на аборт,  поради генетично увреждане са чиста случайност или така наречената „грешка на природата” – те не се повтарят. В много редки случаи се открива хромозомна аномалия при единия или и двамата родители. Това се разбира чрез кръвен тест. Аномалията е предпоставка за повишен риск от бъдещи повтарящи се спонтанни аборти.

плод в утробаMissed abortion

Приемането на диагнозата е много тежко, тъй като идва, като гръм от ясно небе. Така нареченият задържан аборт е състояние, в което плодът просто е спрял да се развива, няма сърдечна дейност, но майката няма симптоми за това. Възможно е да се появи кафеникаво течение, но не е задължително. Жената продължава да усеща всичко като при нормална бременност. Обикновено проблемът се открива при рутинен преглед в първите месеци от бременността. Причините са неясни на медицината – просто се случва. Предположения може да има за хормонален проблем, за генетично увреждане, дори за силна психологическа травма. Прави се прекъсване на бременността по медицински показатели.

Инфекции в началото на бременността

Ако някоя ваша близка ви каже, че влагалищното течение е нормално по време на бременност, не се предоверявайте. Няма нормално течение. Възможно е да бъде лека инфекция, която с правилно лечение да не навреди на плода, но избягването на лекарския кабинет в такива случаи е безотговорно отношение към бременността. Спонтанен аборт може да се случи след вирусно заболяване в първия триместър, което обикновено е придружено с висока температура и други симптоми на грип. Освен сезонните заболявания обаче съществуват и други инфекции, които са честа причина за помятане. Сред тях е рубеолният вирус. Той уврежда директно сърдечно-съдовата, нервната система на плода и очите. Причина за подобен аборт може да бъде обаче, само ако бъдещата майка е заболяла от рубеола през първите 14 г. с. от бременността. Други инфекции, причини за загуба на бебето са листерия (вид бактерия, която причинява болестта листериоза), токсоплазма гонди (паразит), херпес симплекс и други.

Аномалии на матката

Случва се жената по рождение да има дефекти в структурата на матката, но това да не е давало негативни отражения до първото забременяване. Обикновено в такива случаи прекъсването на бременността настъпва през втория триместър или след 12 г. с. При преградена или двурога матка органът не може да нарастне достатъчно, за да износи бебето и се случва спонтанен аборт. При някои жени шийката на матката е слаба и започва да се разтваря твърде рано, без бъдещата майка да изпитва болка или някакъв дискомфорт. Спонтанен аборт може да се случи и при наличието на миома в матката, фиброзни тумори (доброкачествени маточни образувания, които се появяват при жените между 30 и 50 годишна възраст), вътрематочни слепвания и други.

новородено бебеКогато организмът върви срещу себе си

Човешкият организъм е устроен така, че да атакува външни тела като бактериите например, за да запази своята цялост. Съществуват обаче случаи, в които „по погрешка” имунната система атакува собствените си тъкани и органи. Лекарите могат да диагностицират антифосфолипиден синдром, при който имунната система на жената работи сама срещу себе си. Организмът й започва да образува вещества, които сгъстяват кръвта и тя не може да се движи нормално по съдовете. Заради нарушения в кръвосъсирването в матката, плодът не издържа и се изхвърля от тялото на майката.

Опасностите дебнат и отвън

Когато се случи нещастието, веднага започва трескаво търсене на причините за спонтанния аборт в жената и нейния организъм – заболявания, инфекции, генни мутации и т.н. Понякога обаче основният фактор идва отвън. Някои бъдещи майки не приемат насериозно препоръките на лекарите да не консумират алкохол и кофеин по време на бременността, а също така да забравят за тютюнопушенето и задимените заведения.

Пушенето на повече от 4 цигари на ден се асоциира с повишен риск от спонтанен аборт.

Една бъдеща майка може да пуши само по една-две цигари на ден и да смята, че не вреди на детето си, а в същото време да се весели в задимени заведения, където неволно става пасивен пушач. Това надвишава неколкократно бройката от 4 цигари. Освен това всички токсични вещества могат да доведат до прекъсване на бременността – радиация, химикали, инсектициди, а също така приемът на медикаменти без консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Хабитуален аборт – когато злата участ се повтаря

Повечето жени правят само по един спонтанен аборт. Ако се случи прекъсване на бременността не по желание, това не означава, че следващият път непременно ще настъпи загуба на бебе. Рискът за спонтанен аборт не се увеличава с наличието на вече един такъв. За хабитуален аборт може да се говори при наличието на повече от три последователни спонтанни прекъсвания на бременността. Тогава се правят сериозни изследвания и на двамата родители с цел откриване на причината. А тя може да бъде генетична, хормонална, някакво съпътстващо заболяване (диабет, синдром на яйчникова поликистоза), нарушение в имунната система и други.

Трябва да има изход

В момента, в който една жена се сбогува със своето най-свидно, най-мило и най-нежно създание като че ли парче от нейното сърце се откъсва и умира заедно с нероденото й бебе. Времето спира. За нея – като че ли завинаги. Но часовникът тиктака само напред. Слънцето залязва и само след няколко часа отново изгрява. Дъждът вали проливно в черната нощ, но след него настъпва чист и ясен ден. Важното е да проумееш, че вината не е твоя и слънцето ще изгрее отново и над твоя ден. Със сигурност близките ти ще се надпреварват да те успокояват и да ти повтарят как нищо фатално не се е случило и как скоро ще си направите ново бебе, което ще измести мъката от загубата. Тези приказки вместо да помогнат нараняват още по-дълбоко и без това кървящата ти душа. Ако ти пречат, изгони ги. Ако искаш да останеш сама с тъгата си, остани. Важно е трагичното събитие да се преживее, за да може да се приеме. Но не се затваряй за дълго. Животът наистина продължава и около теб има хора, които те обичат. Ето един прекрасен съвет от майки, преживели спонтанен аборт: „Намери други жени с твоята съдба и говори с тях. Само те могат да разберат наистина какво си преживяла и да ти помогнат с мисли, чувства, съвети, защото те са минали по твоя път”. Излей тъгата навън, крещи, плачи. Важното е да преживееш този ужасен момент, за да можеш да продължиш напред... и скоро, по-скоро, отколкото очакваш ще чуеш писък в родилната зала – плачът на твоето бебе.