арх. Светлозар Стефанов
арх. Светлозар Стефанов
архитект
  • Инвестиционно проектиране
  • Интериор и дизайн
  • градоустройствено планиранеПрепоръчано
Бисмарк и България

Бисмарк и България

03 January 2017   |   1306   |   0

 

“На Балканите трябва да гори огън, за да може Германия да топли ръцете си“

това казва Бисмарк. (Председател на Берлинския конгрес от 1878 г.) Иначе е безразличен, презрителен към съдбата на „конекрадците” край Долния Дунав.

България при СонСтефано и при Барлински Конгрес 1878

 

Замислих се за ролята на Великите сили в историята на малките колониални държави и най-вече за ролята на великите личности. В периоди на Германофилия у нас често сме превъзнасяли Бисмарк, с това че ни е нарекъл "Прусаците на Балканите". (чудя се трябва ли да се гордеем с това) Но ролята му за нас е достатъчно пагубна , видно не само от първите му изявления на Берлинския конгрес и най-вече съдействието му за отмяна на Сан Стефанския договор. Това е причината за водене на постоянни войни на България със всички съседи за национално обединение през следващите 60 години (наречени от мен години на Германофилия).

Малко известно е и ролята на Бисмарк (времето на Втория Райх ) за колониалното разделяне на Африка . Преди 130 години няколко колониални държави си поделят Африка - с помощта на една карта и на линийка и пергел. Това се случва през 1885 година отново в Берлин с председателство на Бисмарк , в рамките на така наречената "Конференция за Конго". Чрез тази конференция се залагат основите на редица бъдещи проблеми между етносите в Африка най-големия от които между групите хуту и тутси в Руанда довело до ужасяващия геноцид през 1994 година, когато бяха избити близо един милион души.

Следващата статия е от сайта на Дойче Веле

България при СонСтефано и при Барлински Конгрес 1878

 

Сайкс ПикотВ друг такъв договор от 1916 между Великите сили известен като  договорът Сайкс-Пико бяха заложени конфликтите на които сме свидетели днес в Сирия, Ирак, Саудитска Арабия, Йемен , преди време Палестина, Израел Ливан, Египет (страните в Близкия Изток) Това става при поделяне на територии от страна на  победителите на Османската империя след Първата световна война

Марк Сайкс и Франсуа Пико

 

Сайкс - Пико - карта