Иван Неделчев
Иван Неделчев
кондиционен треньор
  • персонални тренировки
  • хранителни консултации
  • тренировъчни консултации


Професионално
Осем ползи от тренировките с тежести

Осем ползи от тренировките с тежести

02 January 2014   |   3238   |   0

 Ако трябва да опиша ползите от тренировките с тежести в едно изречение може би ще бъде така: Защото е полезно! Но истината е , че полезността от тренировките с тежести е далеч по-голяма. Те са не само полезни, но и здравословни!

Различно от представата на повечето хора изследванията показват, че упражненията с тежести са едновременно безопасни и ефективни за мъжете и жените от всички възрасти, включително и за тези, които не са в перфектно здраве. В действителност хората със здравословни проблеми, включително сърдечни-съдови заболявания или артрит, често изпитват най-голяма полза от тренировката с тежести няколко пъти седмично. Ще е трудно да изброя всички ползи на тренировките с тежести, затова ще се спра на някой от най-основните.

Сила

Повишаването на мускулната сила, издръжливост, обем (ако това се желае разбира се) ще направи изпълнението на ежедневните ви задачи много по-лесно. Дейности като повдигане, носене, изкачване на стълби ще се извършват с много по-голяма лекота от обикновено.

Повишаване на костната плътност

С напредване на възрастта костната плътност намалява. При жените по време на менoпаузата костната тъкана намалява с около 1-2% годишно. Изследванията показват, че тренировките с тежести оказват положителен ефект върху здравината на костите, като стимулират изграждането на костна тъкан и намаляват нейната загуба.

Гъвкавост

Тренирането с тежести подобрява цялостната гъвкавост на тялото. Това от своя страна води до намаляване риска от мускулни схващания, скованост, болки в гърба и кръста. Важно е да се отбележи, че всяко движение (упражнение) по време на тренировката трябва да се изпълнява в пълен обем (обхват).

Подобряване на стойката

Начина по който седите и стойката са повлияни от здравето на опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули, сухожилия). Силните мускули помагат да се подобри стойката на тялото, начина на седене и телодържане . Подобряват се също така баланса и стабилността.

Превенция от контузии

Силните мускули укрепват заобикалящите ги сухожилия и стави. По този начин те стават по-издръжливи на опън и стрес , което намалява риска от контузии.

Намаляване на телесната мазнина

Силовите тренировки с тежести спомагат за контрол над теглото. Чрез тях се забързва метаболизма, което ще рече , че се изгарят повече калории в покой. Хората които имат повече активна (мускулна) маса имат по-бърз метаболизъм, тъй като мускулът е активна тъкан, която изразходва калории, докато процеса на съхраняване на мазнини използва много малко енергия.

Подобряване на психическото състояние

Клиничните проучвания са показали, че физическата активност е един от трите най-добри начина за справяне със стреса. По време на физически упражнения хипофизната жлеза отделя ендорфин, които помага за справяне с физическия стрес и болка. Но също така той помага в премахването симптомите на депресия и стрес. Отделянето на хормона на стреса (кортизол) по време на тренировка, всъщност има ограничаващ стреса ефект след края на тренировката. Това е така, защото упражненията повишават прага на насищане с кортизол и така ставате по-неподатливи на стрес.

 Подобряване на съня

Хората, които тренират с тежести редовно се наслаждават на по-добър сън. Те заспиват по-бързо, спят по-дълбоко, събуждат се по-малко и спят по-продължително време.