д-р Свилен Калинов
д-р Свилен Калинов
Доктор по комплементарна медицина
  • Персонални здравни консултации
  • Мануална терапия
  • Обучения в медитативни практики
  • Курсове в метода "Йога на Съзнанието"
  • Здравословно хранене и диетиКак да се справя с болките в гърба?

07 May 2014
На 40 год. съм. От две години имам болки в гръбнака. Преди шест месеца имах нещо, като криза. По този повод си направих рентгенова снимка. Тогава лекарите ми изписаха Арника, която не съм вземала. При натоварване и умора болката се връща, макар и не нетърпима. Според Вас, може ли със спорт, упражнения или друг подход да подобря състоянието си и какво ще ме посъветвате? Прилагам рентгенова снимка на гръбнака от преди шест месеца. Благодаря предварително!


Рентгеновото изследване показва, че нямате усложнения от тежък характер. Наблюдавайки снимката и четейки редовете написани от вас разбирам, че болката се усилва при преумора. Това е в следствие на трудовия процес, който вероятно извършвате ежедневно. Леката ротация в средната част на гръбначния Ви стълб е отражение на Вашата дясностранна активност.
Предписаната Арника ще Ви бъде в плюс. В случаи,  като Вашия препоръчвам лека физическа активност, като постепенно увеличавате натоварването. Няколко основни комплекса Йога определено ще подобрят Вашата стойка и постепенно ще Ви разтоварят от появяващата се болка. За да ускорите процеса на възстановяване, биха  Ви се отразили добре  между 5 и 10 лечебни терапии направени от добър специалист, като Юмейхо терапия, Тай-йога масаж или Аюрведа-йога масаж. За предпочитане е да преминете през всичките, и да направите Вашия избор за напред коя от тях  е най-добре работеща за Вашето тяло и да си я позволявате от време на време.
В дългосрочен план бих препоръчал следното:
1. Сутрин след събуждане направете 10 дълбоки вдишвания и издишвания като напълните дробовете възможно в максималния им обем и издишате до тяхното изпразване. Направете го бавно и спокойно, без да създавате излишно напрежение в тялото.
2. Протегнете се във всички посоки още в леглото. Обикновено ръцете теглят в горна позиция, а краката в долна. Тялото Ви сутрин се нуждае от разтягане, което правят и животните когато се събудят.
3. Преминете през санитарните възли След сутрешния тоалет, задължително  изпийте чаша зелен чай, или топла вода.
4. Правете Йога комплекс всяка сутрин между 15 – 25 мин. Задачата на този комплекс е да раздвижи и мобилизира всички важни мускули и центрове в тялото. Другите плюсове са стимулиране на кръвообращението и освобождаване ставните напрежения. Като всеки начинаещ трябва да започнете с първи стъпки, според мен те са: Слънчеви упражнения, Триъгълник, Петимата тибетци, за финал отново Слънчеви упражнения.
5. Спортът може да бъде разнообразен. Не е нужно задължително да натоварвате себе си с тежести, достатъчно е дори само аеробика, за да можете да укрепите гръбната мускулатура и повишите общия тонус на тялото. Видовете спорт могат да бъдат: Пилатес, Каланетика, Фатбърнинг Йога, Степ аеробика и др.
6. Докато работите,  можете да отделяте по няколко минути да раздвижвате тялото на всеки 1 -2 часа. Така тялото няма да се застоява и да приема позицията от работния ви процес, като обичайна.
7. Правете Йога вечер -  същия комплекс от 15-25 мин. вечерно време ще Ви позволи да придобиете по-голяма гъвкавост и еластичност, което е огромен принос за подобряване на Вашето състояние.
8. Ако се чувствате неуверена, при прилагането на тези нови за тялото Ви активности, бихте могли да се консултирате с кинезитерапевт, или кондиционен треньор,