Иван Неделчев
Иван Неделчев
кондиционен треньор
  • персонални тренировки
  • хранителни консултации
  • тренировъчни консултации


Стягам се, но не свалям. Мога ли да приемам малки дози растежен хормон?

09 February 2014
Здравейте!
На 37 години съм, тренирам активно - фитнес 3-5 тренировки седмично с инструктор. Здрава съм. Имам за сваляне около 20 килограма. Стягам се, но не свалям. Интересува ме какво е мнението Ви за малки дози растежен хормон? МОже ли да се прилага? За колко време? Какви проблеми мое да възникнат и за какво да внимавам?
Благодаря!


Здравейте Антоанета,

Радвам се , че сте взела решение да спортувате. Както винаги казвам на мои клиенти отслабването е въпрос на хранене.Тренирането с тежести и практикуването на вид спорт е като спомагателен процес, който разбира се не трябва да се пренебрегва. Чрез тренировките с тежести ставаме по-силни, нещо което смятам за изключително важно. Вярвам , че при подходящ хранителен режим нещата ще си дойдат на мястото. Предполгам ,че режима който спазвате сега трябва да претърпи промени, ако разбира се не дава резултат. След като няма резултат, както казвате, трябва да има причина за това. Може би приеманите калории са повече от изразходваните, може би подбора на хранителни продукти не е добър. Причините могат да бъдат повече от една.

Що се отнася до приемането на растежен хормон мойте препоръки са да се посъветвате задължително с лекар преди да сте взели кавото и да било решение. Знам , че е практика по залите инструкторите да предлагат какво ли не на клиентите си, като се започне от протеинови вафлички и се стигне до т.нар "химия".И знам че обещанията звучат примамливо - ще вземеш еди какво си и за нула време ще придобиеш желаното тяло.  Въпросът тук е дали наистина Ви трябва такова нещо? Трябва ли да взимате хормон на растежа и с каква цел? Да растежният хормон повлиява положително на обмяната на липиди, белтъци и въглехидрати. Но дали и при вас ще е така? Не е тайна, че в днешно време съвременият спорт няма да е същия без такива препарати. Но спортистите, които ги ползват разполагат от медицински специалисти, които  следят за тяхното състояние. 

Разбира се при предозиране има странични ефекти с всеки един препарат. При прекомерна употреба на растежен хормон освен нарастване на мускулна тъкан започват да растат ръцете, краката, черепа, носа. Състояние наречено акромегалия.

Препоръката ми е да се посъветвате с лекар преди да се решите да употребите такъв препарат. Ако питате мен, аз ли лично не бих използвал какъвто и да е бил препарат. Не ги харесвам и никога не съм гледал положително на тях. Професионалните спортисти са едно, но хората като мен и вас, които спортуват за здраве....не смятам , че се нуждаем от такива неща. Хранителен режим, спорт или тренировки с тежести, движение. Това е всичко от което имаме нужда smiley.

 

Иван Неделчев