Д-р Валентин Шкодров
Д-р Валентин Шкодров
Доктор по медицина, специалист по акушерство и гинекология
  • Консултации
  • Проследяване на бременността
  • Оценка сексуално здраве
  • Оценка на репродуктивно здраве


Защо ми спря мензисът на 36 години?

05 March 2014
Здравейте, имам здравословен проблем, моля Ви помогнете ми, изведнъж ми спря мензиса, на 36 години съм все още съм неомъжена, ходих на лекар, казаха ми че е на стресова основа и нищо не ми изписаха, но аз съм притеснена от това че нямам мензис.


Въпросът Ви не съдържа достатъчно информация, за да мога да Ви дам категоричен отговор.

Важни детайли, които трябва да се уточнят, са:

·         От колко време е спряла менструацията?

·         Колко редовна е била преди да спре(на колко дни)?

·         Кога е дошла първата менструация в живота Ви?

·         Редовен ли е  сексуалния Ви живот?

·         В менопауза ли е майката? Ако да, кога е спрял мензисът на майката?

·         Имате ли бременности, раждания или аборти в миналото?

·         Установявана ли е инфекция на половите пътища?

 

Все пак, това което бих могъл да кажа, е че първичната(когато никога не е имало менструация) и вторичната(когато имало менструация и е спряла) загуба на менструация, са основни проблеми в акушерството и гинекологията. За тях може да има много причини, които най-добре могат да бъдат дефинирани по време на преглед, при активно събеседване с пациентката. Едни от най-честите причини за спиране на менструацията са:

 

1.     Бременност

– дори при употребата на съвременни контрацептиви, е възможно да се случи. Уринните тестове за бременност, достъпни в аптеките могат да Ви ориентират, като за начало. Ако тестът за бременност е положителен, обърнете се към акушер-гинеколог. Ако тестът е отрицателен, но мензисът Ви продължава да не идва, отново се обърнете към акушер-гинеколог.

2.     Хормонален дисбаланс

– полови хормони. При дисбаланс на половите хормони(прогестерона и естрогените), е възможно спиране или драстично разреждане на менструацията. Това може да бъде установено от акушер гинеколог, посредством кръвни изследвания на нивата на хормоните.

3.     Ранен климакс

– при някои жени климактериумът настъпва рано – преди 40 годишна възраст. Важно за установяването на рано настъпил климактериум са нивата на хормоние и данни за това, как е настъпила менопаузата при майката и бабата.

4.     Стрес, тревожни и панически разстройства

– внезапно настъпили стресови събития в живота на жената, или психически проблем, би могъл да причини загуба на менструация. Това обаче е диагноза на изключването – за тази причина може да се мисли едва, когато всички други диагнози са били отхвърлени..

5.     Диети с голяма загуба или наддаване на тегло. Анорексия.

Драстичната загуба или наддаване на тегло би могла да причини стоп на менструацията. Ако има значими колебания в теглото, добре е да посетите психиатър за установяване на причините и едва след това да се обърнете към акушер-гинеколог.

6.     Медикаменти

– част от медикаментите биха могли да предизвикат временен стоп на менструацията. При заместването на тези медикаменти с други, менструацията се възстановява. Най-честите медикаменти, причиняващи подобен стоп в менструацията са някои психиатрични лекарства и стероидите. Моля, имайте предвид, че какъвто и медикамент да приемате, не е разумно да преустановите приема му, без участието на лекуващия лекар, който го е предписал.

7.     Проблеми с другите жлези с вътрешна секреция.

Най-често това са проблеми, свързани със щитовидна жлеза и хипофиза. Тези проблеми трябва да бъдат обсъдени с ендокринолог.

Тялото функционира, като единно цяло и много често проблеми с един орган, или система, говорят за проблеми в съвсем друг орган, или система. Все пак, дотолкова, доколкото първичният проблем, за който търсите помощ е гинелокогичен, бих Ви посъветвал да се обърнете към специалист акушер-гинеколог, който да координира останалите консултации. Ако сте здравно осигурена, голяма част от уточняването на проблема може да бъде поето от Здравната Каса.