Боряна Драганова
Боряна Драганова
Бакалавър Медицинска козметика
  • Консултации
  • Медицинска козметика
  • Масажи


Как да се погрижа за кожата си в края на лятото?

14 September 2015
Здравейте! Интересува ме, как най-добре мога да се погрижа за кожата на лицето си след лятото и морето? Благодаря!


Лятото е сезон изпълнен с много емоции, почивки, бродене по морета и планини.  Трупаме хубави спомени, но заедно с това, лятото оставя  следи не само в снимките ни, а и  по нашата кожа.

Да, лятото не ни отнема хубавата кожа, а само леко добавя някои не съвсем желани  „придобивки“,като леко уплътняване, неравномерен тен, повечко комедони, сухота на кожата, чувство за опънатост и дискомфорт. Това е обяснимо, защото прекарваме повече време на открито, духа ни вятър, къпем се в солена вода, излагаме се на слънце, мажем слънцезащитни  и други кремове  в по-голямо количество.

Най- често задавания въпрос  в края на този сезон  е, как да се погрижа за кожата си, как да отстраня неравномерния си тен или как отново да се чувствам добре в своята кожа.

Можете да се опитате да спазите няколко лесни стъпки за да подобрите състоянието си в домашни условия, но ако искате по-дълготраен ефект  при справяне с тези проблеми, то по-добре е да посетите козметик. В салона специалиста има повече възможности за бързо и дълбочинно въздействие.Добрата диагностика на специалиста ще му даде възможност той да подбере точните за вас продукти и терапии.Важно е терапевтът да знае вашата възраст, тип кожа, страдате ли от някакви заболявания и алергии.

Подходящи за сезона са хидратиращите терапии, терапиите със  стволови клетки и хиалуронова киселина, терапиите за уравняване на тена – с вит С, както и подхранващите терапии, за да може кожата, освен хидратация, да си набави и липииди.  Каква да е точната последователност и колко точно процедури са ви необходими може да се определи само при посещението на козметик в салона.

Терапиите за стягане и оформяне на овала на лицето е добре да почакат, докато възстановите добре хидратацията си.

Ако сте решили да се справяте сами,ето какво можете да направите у дома :

  1. Нежна ексфолиация - или по позната ни като пилинг с микрогранули. Един път седмично нанесете на лицето, вечер и най-добре, когато си вземате душ, за да може кожата малко да се е напарила на топлата вода. Не правете ексфолиация ,ако скоро сте се излагали на слънце и особено, ако сте изгорели, дори малко!

  2. Ако кожата ви след душ е суха и опъната, можете да нанесете чисто кокосово или бадемово масло, на още леко влажна кожа и нежно да втриете.
  3. Половин час след  втриването на маслото може да сложите подходящия за вас дневен или нощен крем.
  4. Два пъти седмично поставяйте маска на лицето си. Може да си купите готова или да си приготвите у дома. Нека маската да е витаминозна, подхранваща и за суха кожа. Ако сте с по-мазна кожа, нека маската да е само хидратираща.
  5. Можете да използвате грим, но използвайте течните пудри или по-добре леките и хидратиращи цветни кремове.  Тежките фондьотени  няма да стоят добре на дехидратирана и много суха кожа. Ще стоят „отгоре“, няма да прилепнат добре, а това ще ви дразни като се погледнете в огледалото.

Хидратирането и подхранването на кожата в края на лятото е важно, за да подготвите кожата си за влажната есен и студената зима.