д-р Ани Шкодрова
д-р Ани Шкодрова
Доктор по медицина, специалист по психиатрия
 • Психиатрични консултации
 • Мотивационни дискусии
 • Експертиза на моментната работоспособност
 • Насочване за специализирани консултацииЗаписване на час - д-р Ани Шкодрова

Гаджето ми има депресия!
 • Записване на услуга

  Категория: Отговори
  Услуга: Гаджето ми има депресия!
  Експерт: д-р Ани Шкодрова

  Приемам Общите условия на сайта

 • Информация за услугата

  Съдържание:
  Здравейте! Вашият въпрос, или може би е удачно да го нарека коментар, колкото и да е лаконичен и лишен от информация, ме кара да засегна два въпроса, които мисля, че са важни за сайта, а надявам се и за Вас…

  Място за изпълнение:  Други:

  Здравейте!

  Вашият въпрос, или може би е удачно да го нарека коментар, колкото и да е лаконичен и лишен от информация, ме кара да засегна два въпроса, които мисля, че са важни за сайта, а надявам се и за Вас…

  1.     Как да задаваме въпроси в сайта?

  Когато задавате въпрос за безплатна консултация в сайта, представете си, че разказвате на някой непознат своята история-колкото по-изчерпателни сте в разказа си, толкова по-лесно ще бъде да получите мнение от този непознат. Имайте предвид, че експерта, когото питате не ви познава и за въпроса ви обикновено няма един отговор. Когато давате на експерта детайли, вие му помагате най-точно да вникне в проблема ви, да го отдиференцира от всички други близки до него възможности, и да ви даде най-правилното становище. Ако зададете кратък и неясен въпрос, вие карате експерта да се движи в тъмното на посоки. Вероятността да попадне точно на вашия казус е нищожна. Ще получите познания в областта, в която задавате въпроса си, но нищо конкретно за вашия случай. 

  2.     Кое е удачното поведение за близките на хората с депресия?

  Близките на хората с депресия, на първо място трябва да осъзнаят, че депресията е болест, както всички останали. Ако наш близък се разболее от диабет, или хипертония, какво правим?

  • Тревожим се за него.

  • Подкрепяме го.

  • Щадим го.

  • НЕ му казваме, че се глези.

  • НЕ го караме да се вземе в ръце.

  • НЕ му се сърдим, че се разболял.

  Милосърдни и добри сме с близкият ни, болен човек.

  Болните с депресия не могат да видят красивото,или да оценят хубавата изненада, която сте им подготвили. Те могат да плачат, но не и да се радват заедно с вас. Не могат. Не от проклетия са „кисели”. Просто не могат – все едно са си сложили черните очила и през тях не могат да видят никакъв друг цвят.

  Често болните с депресия имат проблеми с концентрацията – трудно запомнят, трудно ви слушат и често изглежда, че не ви разбират. Не го правят нарочно – просто в този момент мозъкът им може толкова.

  Болните с депресия трудно вземат решения – чудят се, колебаят се, мнителни са и това няма нищо общо с вас – не то приемайте лично. Създайте на човека максимално спокойствие  - стресът няма да му помогне. Няма да помогне и на вас.

  Болните с депресия често имат телесни оплаквания, като главоболие, болки в стомаха, гърба, или по ставите – това са съвсем реални болки. Това не означава, че симулират, за да им обърнете внимание, или че се разболяват от някаква друга болест – тези усещания могат да бъдат и често са част от депресията.

  Болните с депресия не искат да правят секс и избягват интимностите – това не означава, че вие сте станали непривлекателни, или , че има друг обект на чувствата на партньора ви – просто означава, че Вашият партньора има депресия.

  Болните от депресия не са с нищо по-различни, от всички други болни и страдащи хора - уверявам ви. Единственото различно е прогнозата. За щастие, тя е значително по-благоприятна. В дългосрочен план, пациентът с депресия, при адекватно проведено лечение и подкрепа от страна на близките, се възстановява напълно и без остатъчно. При вас се връща човекът, когото сте познавали и харесвали, а тъмните дни на депресията остават само неприятен спомен.

  Надявам се да съм Ви била полезна! Ако не, моля задайте отново въпроса си, този път по-изчерпателно J

   

   


Статия
За надеждата, търсенето, ефекта и…още нещо

За надеждата, търсенето, ефекта и…още нещо

Здравословни проблеми, любовни несгоди, бизнес несполуки, невървеж… Всички тези, на пръв поглед различни сфери на провал, могат да ни накарат да се почувстваме изгубени, неуверени, безсилни… Могат да разклатят вярата ни в рационалната природа на нещата до там, че да ни се прииска да повдигнем леко завесата и да надникнем там, къ...