д-р Ани Шкодрова
д-р Ани Шкодрова
Доктор по медицина, специалист по психиатрия
 • Психиатрични консултации
 • Мотивационни дискусии
 • Експертиза на моментната работоспособност
 • Насочване за специализирани консултацииЗаписване на час - д-р Ани Шкодрова

Гаджето ми има депресия!
 • Записване на услуга

  Категория: Отговори
  Услуга: Гаджето ми има депресия!
  Експерт: д-р Ани Шкодрова

  Приемам Общите условия на сайта

 • Информация за услугата

  Съдържание:
  Здравейте! Вашият въпрос, или може би е удачно да го нарека коментар, колкото и да е лаконичен и лишен от информация, ме кара да засегна два въпроса, които мисля, че са важни за сайта, а надявам се и за Вас…

  Място за изпълнение:  Други:

  Здравейте!

  Вашият въпрос, или може би е удачно да го нарека коментар, колкото и да е лаконичен и лишен от информация, ме кара да засегна два въпроса, които мисля, че са важни за сайта, а надявам се и за Вас…

  1.     Как да задаваме въпроси в сайта?

  Когато задавате въпрос за безплатна консултация в сайта, представете си, че разказвате на някой непознат своята история-колкото по-изчерпателни сте в разказа си, толкова по-лесно ще бъде да получите мнение от този непознат. Имайте предвид, че експерта, когото питате не ви познава и за въпроса ви обикновено няма един отговор. Когато давате на експерта детайли, вие му помагате най-точно да вникне в проблема ви, да го отдиференцира от всички други близки до него възможности, и да ви даде най-правилното становище. Ако зададете кратък и неясен въпрос, вие карате експерта да се движи в тъмното на посоки. Вероятността да попадне точно на вашия казус е нищожна. Ще получите познания в областта, в която задавате въпроса си, но нищо конкретно за вашия случай. 

  2.     Кое е удачното поведение за близките на хората с депресия?

  Близките на хората с депресия, на първо място трябва да осъзнаят, че депресията е болест, както всички останали. Ако наш близък се разболее от диабет, или хипертония, какво правим?

  • Тревожим се за него.

  • Подкрепяме го.

  • Щадим го.

  • НЕ му казваме, че се глези.

  • НЕ го караме да се вземе в ръце.

  • НЕ му се сърдим, че се разболял.

  Милосърдни и добри сме с близкият ни, болен човек.

  Болните с депресия не могат да видят красивото,или да оценят хубавата изненада, която сте им подготвили. Те могат да плачат, но не и да се радват заедно с вас. Не могат. Не от проклетия са „кисели”. Просто не могат – все едно са си сложили черните очила и през тях не могат да видят никакъв друг цвят.

  Често болните с депресия имат проблеми с концентрацията – трудно запомнят, трудно ви слушат и често изглежда, че не ви разбират. Не го правят нарочно – просто в този момент мозъкът им може толкова.

  Болните с депресия трудно вземат решения – чудят се, колебаят се, мнителни са и това няма нищо общо с вас – не то приемайте лично. Създайте на човека максимално спокойствие  - стресът няма да му помогне. Няма да помогне и на вас.

  Болните с депресия често имат телесни оплаквания, като главоболие, болки в стомаха, гърба, или по ставите – това са съвсем реални болки. Това не означава, че симулират, за да им обърнете внимание, или че се разболяват от някаква друга болест – тези усещания могат да бъдат и често са част от депресията.

  Болните с депресия не искат да правят секс и избягват интимностите – това не означава, че вие сте станали непривлекателни, или , че има друг обект на чувствата на партньора ви – просто означава, че Вашият партньора има депресия.

  Болните от депресия не са с нищо по-различни, от всички други болни и страдащи хора - уверявам ви. Единственото различно е прогнозата. За щастие, тя е значително по-благоприятна. В дългосрочен план, пациентът с депресия, при адекватно проведено лечение и подкрепа от страна на близките, се възстановява напълно и без остатъчно. При вас се връща човекът, когото сте познавали и харесвали, а тъмните дни на депресията остават само неприятен спомен.

  Надявам се да съм Ви била полезна! Ако не, моля задайте отново въпроса си, този път по-изчерпателно J

   

   


Статия
Да разваляме ли магията или геройски да я носим, като кръст?

Да разваляме ли магията или геройски да я носим, като кръст?

ЕНЕРГИЙНИТЕ ВЪЗДЕЙСТВИЯ – съществуват ли? Да вярваме ли в тях? Ако не вярваме, могат ли да ни застрашат? Достатъчно ли е всеки път, когато се заговори за магии да сменяме темата, превключваме канала или да се сбогуваме с компанията, в която сме и да се измъкваме по възможно най-бързия, що-годе възпитан начин?... Нека направим още една малка, сме...