д-р Ани Шкодрова
д-р Ани Шкодрова
Доктор по медицина, специалист по психиатрия
  • Психиатрични консултации
  • Мотивационни дискусии
  • Експертиза на моментната работоспособност
  • Насочване за специализирани консултацииПия антидепресант, но той не ми помага!

19 September 2015
Здравейте! От известно време не се чувствам добре. Пия антидепресант - велаксин, но не усещам подобрение.Искам да попитам възможно ли е да ми е въздействано на психиката по някакъв окултен начин. Постоянно имам някакви лоши предчувствия, сутрин нямам сили и нямам никакъв апетит.


Така поставен, въпросът не е точен. В кабинета си, бих попитала: - От колко точно време не се чувствате добре – седмица, две, месец, година, повече..? - Какво точно включва „не се чувствам добре“ – промени в настроението; загуба на сън и апетит; плачливост; обща отпадналост; болки по тялото – къде..?

Все пак, нека се опитам да бъда полезна с няколко общи положения, които не търпят сериозни вариации:

 Повечето от пациентите търсят помощ на доста напреднал етап от заболяването, когато вече е съвсем ясно, че няма да се справят сами и че всички методи, предлагани от близките им в стилистиката „стегни се!“; „вземи се в ръце“; „излизай по-често“, не работят. Търсим помощ, когато започнем да губим почва под краката си и видим, че животът ни – такъв, какъвто го познаваме и харесваме – се променя безвъзвратно, а с него и ние.

Човекът обаче, е арогантен в своята същност. Общоприето е очакването, че веднъж решили да се обърнем към специалист и да се лекуваме, резултатите трябва да дойдат веднага. Разочароващо, но не е точно така. Уважаеми Читателю, времето, което си изгубил в задълбочаване на състоянието си, преди да потърсиш помощ, е времето, което ще ти е нужно за възстановяване. Най-малко толкова. На повечето антидепресанти са им необходими три до пет седмици, за да подействат. За да започнат да действат. Ефектът, разбира се, се натрупва с времето. Веднъж започнато, лечението с антидепресант трябва да продължи до възстановяването на пациента. От момента, в който пациентът каже „Докторе, вече съм добре!“ и е налице пълно възстановяване, лечението трябва да продължи още шест месеца. Този период е много важен, за да предпазим пациента от завръщане на депресията.

Спирането на терапията трябва да стане постепенно и без трусове, под контрол на лекуващ психиатър, за да бъде избегнат т.нар. ефект на отнемането.

Твърде често, в началните етапи на лечението, за да е по-поносимо и бързо ефективно започването на лечението, може да бъде предписан и транквилизатор(успокоително). Транквилизаторът при никакви обстоятелства не трябва да бъде спиран внезапно, защото ефектът върху организма в подобна ситуация ще бъде драматичен. Извеждането на транквилизатор от терапията става постепенно и под лекарски контрол.

Въпросът за окултното въздействие над психиката Ви, би следвало да зададете на друг експерт в сайта. Без да съм специалист в областта обаче, бих могла да коментирам, че за депресията, като медицински феномен е характерен спада на енергия и уязвимост към енергийни процеси, протичащи извън Вас, дори когато не са ненасочени специално към Вас( по друг начин казано, Вие би следвало да сте много по-чувствителна към злобни коментари, враждебно поведение или завист от страна на обкръжението Ви, в сравнение с един здрав човек). От друга страна, правилното лечение с антидепресант би трябвало да даде ефект дори и при окултна атака срещу Вас, тъй като при него механизмът е биохимичен – дори и на енергийно ниво възстановяването Ви да е спънато, при правилно лечение с антидепресант очаквам да има динамика в състоянието Ви, дори и тя да не доведе до пълно възстановяване.

На базата на всичко коментирано до тук, би следвало Вашият лекуващ лекар да е преценил симптомите на депресията Ви и да е избрал най-подходящия антидепресант за Вас. Справедливо е да очаквате прогреса на това лечение да се мониторира от близо и да бъде обсъждан с Вас.  Лечението на депресията представлява дълга съвместна работа на лекар и пациент и, както във всяко добро партньорство, решенията трябва да бъдат обсъждани. Решението би следвало да е Ваше, тъй като касае Вашето здраве. Работата на Вашия лекар е да Ви даде информацията, за да вземете информирано решение. Ако не се чувствате добре от лечението си, най-разумно би било да го обсъдите с лекуващия си лекар.

Лечението на депресията е труден, но не невъзможен процес. При едно добро партньорство в този процес, резултатите приятно ще Ви изненадат.

Желая Ви успех!