Д-р Делян Еврев
 Д-р Делян Еврев
Доктор по медицина. Специалист по кардиохирургия
 • Сърдечна хирургия
 • Доплер на шийни съдове
 • Доплер на артерии и вени
 • Ултразвукова съдова диагностика


Записване на час - Д-р Делян Еврев

Имам разширени вени – какво следва от това?
 • Записване на услуга

  Категория: Професионално
  Услуга: Имам разширени вени – какво следва от това?
  Експерт: Д-р Делян Еврев

  Приемам Общите условия на сайта

 • Информация за услугата

  Съдържание:
  Разширяването на вените на краката, известно още като варици или варикозна болест на долните крайници, е доста често срещано заболяване в съвременния свят. То включва в себе си голям спектър от състояния, вариращи от съвсем безобидни и причиняващи изцяло козметичен проблем малки повърхностни кожни венички и капиляри (телеангиектазии и ретукларни вени) до тежки и сериозни състояния с развитие на хронична венозна недостатъчност и трудно заздравяващи венозни рани и язви.

  Място за изпълнение:  Други:

  Разширяването на вените на краката, известно още като варици или варикозна болест на долните крайници, е доста често срещано заболяване в съвременния свят. То включва в себе си голям спектър от състояния, вариращи от съвсем безобидни и причиняващи изцяло козметичен проблем малки повърхностни кожни венички и капиляри (телеангиектазии и ретукларни вени) до тежки и сериозни състояния с развитие на хронична венозна недостатъчност и трудно заздравяващи венозни рани и язви. Процесът може да засегне и горните крайници, но това се среща изключително рядко, обикновенно при състояния, свързани със запушвания на дълбоката венозна система. Ефектът на земното притегляне и фактът, че човек прекарва по-голямата част от деня си в изправено положение, води и до преимущественото засягане на долните крайници.

  Основната повърхностна вена на долните крайници е вена сафена магна, която върви по вътрешната страна на крака от глезена, покрай коляното и се влива в дълбоката вена при ингвиналната гънка. Тя има своите притоци на ниво подбедрица и бедро, както и връзки с дълбоката венозна система чрез т.нар. перфорантни вени.

  Втората по големина повърхностна вена, която се засяга от варикозна болест, се нарича вена сафена парва и върви отзад на подбедрицата „по хода на дамския чорап“. Тя се влива в дълбоката венозна система най-често в областта на задколянната ямка. Повърхностните, дълбоките и перфорантните вени имат по своя ход клапи, които осигуряват еднопосочното движение на кръвта в посока към тялото и сърцето. Когато някои от тези вени станат некомпетентни, тези клапи не функционират правилно или са разрушени.

  Кои са рисковите фактори за варици?

  - общи: възраст, пол, висок ръст, наднормено тегло

  - наследственост, свързана с вродената слабост на съединителната тъкан – тези хора могат да имат разширени вени, хернии, пролапс на митралната клапа, чести изкълчвания и други;

  - действието на гравитационните сили продължително време – дългото стоене прав или в една поза без движение при някои професии;

  - бременността при жените – притискане на тазовите вени от плода и по-големия обем циркулираща кръв;

  - запушвания на дълбоката венозна система – развива се вторична варикозна болест, като част от т.нар. постфлебитен синдром.

  Кои са основните оплаквания при разширени вени?

  Те могат да бъдат от липсващи до:

  • болка и тежест в крака,
  • подуване,
  • по-лесна уморяемост,

  Тези симптоми се засилват вечерно време и след натоварване.

  Какви са възможните усложнения, свързани с варикозната болест?

  - повърхностен тромбофлебит – когато е засегната вена сафена магна или вена сафена парва, особено в близост до вливането им в дълбоката венозна система, рискът от дълбока венозна тромбоза и съответно евентуална белодробна емболия е по-висок.

  - развитие на венозни язви – при дългогодишно протичане на заболяването с вторично развитие на хронична венозна недостатъчност.

  Как се лекуват разширени вени?

  Терапевтичните възможности при наличие на разширени вени на долните крайници вклчючват широк спектър от мерки и манипуации в зависимост от тежестта на проблема.

  При най-леките форми освен профилактичните мерки се използват и локалните методи на лечение – склеротерапия или прилагането на лазерни процедури. Обикновено мазането с хепаринови препарати (лиотон, хепароид) е неефективно по отношение на развитието на заболяването. Приемането на т. нар. венотоници облекчава симптомите на тежест, напрежение и подуване на краката и е най-ефективно през топлите месеци от годината, когато носенето на ластични чорапи е дискомфортно.

  При напреднали случаи се налага оперативно лечение – стрипинг на основната вена (вена сафена магна) и премахване на нейните разширени притоци. В някои случаи се налага да се прекъсне връзката с дълбоката венозна система чрез връзване на т.нар перфорантни вени. В последните години, с развитието на минимално инвазивните методи на лечение, успешно се прилагат комбинирани подходи с оперативно или лазерно премахване на основната вена и склерозиране на наличните други вариокозно променени вени.

  Независимо от методът на лечение, в основата на правилното поведение при варикозната болест е точната оценка на състоянието на венозната система, която се получава най-добре с подробно доплерово изследване.

  Как да не допуснем или да забавим развитието на варикозната болест?

  1. Избягвайте дългото стоене в изправено положение или в една поза

  2. Носете на ластична компресия през активната част на деня.

  3. Приемайте достатъчно количество течности.

  4. Консултирайте се със съдов специалист за провеждане на Доплер на вените при наличие на оплакване и/или видими разширени вени.

  5. Спортувайте! Умерено спортуване, ходене, плуване и други с цел заздравяване на мускулатурата на краката.

  6. Избягвайте вдигането на тежести.