Д-р Делян Еврев
 Д-р Делян Еврев
Доктор по медицина. Специалист по кардиохирургия
  • Сърдечна хирургия
  • Доплер на шийни съдове
  • Доплер на артерии и вени
  • Ултразвукова съдова диагностика


Високо кръвно налягане след байпас операция

19 May 2016
Здравейте, Преди две години баща ми беше опериран с два байпаса. Всичко беше нормално две години. Сега отново започна да вдига кръвно. 200/120. Възможно ли е да има някъде другаде кръвоносен съд и да се налага отново операция. Освен това има Паркинсон.


Здравейте! Исхемичната болест на сърцето е заболяване, което се развива във времето в зависимост от действието на рисковите фактори, като нарушения в липидната обмяна, захарен диабет, стрес, генетични фактори, наднормено тегло, високо кръвно налягане и други. Фактът, че баща Ви е претърпял байпас операция, прави напълно възможно този процес да се е развил и да има засягане на друг кръвоносен съд, както посочвате. Това може да бъде друг коронарен съд на сърцето, вече байпасиран такъв или да има проблем със самите байпаси. Кръвното само по себе си не може да бъде единствен показател, че има проблем с коронарните съдове, тъй като повишаването му може да се дължи на различни фактори от и извън сърцето. Паркинсоновата болест сама по себе си и лекарствата, които се приемат за нея, могат да дадат вариации в кръвното налягане.

За да може да се даде отговор на въпроса Ви и да се изясни състоянието на Вашия роднина, е нужно да се направят подробни изследвания на сърдечно-съдовата система, включващи: кръвни изследвания, ЕКГ, ехокардиография и коронарография като последна стъпка. Точно коронарографията ще даде най-точна оценка на състоянието на съдовете на сърцето и извършените байпаси, трябва ли да се предприема нещо за тях, нужна ли е операция и пр. Така че, съветът ми е да направите такъв подробен преглед при кардиолог и при нужда да се консултирате с кардиохирург. Желая успех!