Д-р Делян Еврев
 Д-р Делян Еврев
Доктор по медицина. Специалист по кардиохирургия
  • Сърдечна хирургия
  • Доплер на шийни съдове
  • Доплер на артерии и вени
  • Ултразвукова съдова диагностика


Сърдечен байпас или стентове?

08 April 2016
Сърдечен байпас или стентове, като данните от коронарография са за увредаи в трите съда. Сърцето е здраво (за сега), на 60 години съм, в добра обща форма. Подържам високи нива на холестерол. В момента приемам лекарства за намаляване риска от инфаркт. Историята на заболяването е кратка: преди десет дни почуствах стягане в лява страна при сърцето, два пъти през ден. Диагнозата поставена до тук е:Исхемична болест на сърцето. нестабилна ангина пекторис- висок риск. Триклонова коронарна болест. Артериална хипертония II ст. очаквам отговор с благодарност и надежда.


Здравейте! Въпросът Ви байпаси или стентове е доста актуален и вълнува много хората които са във вашето положение и трябва да направят избор. За да се отговори правилно и съответно да се вземе най-доброто решение, е важно да се разгледат подробно изследванията, показващи състоянието на сърцето и коронарните съдове. По този начин преценката за избор на процедура върху сърцето ще е най-точна, медицински обоснована и гарантираща добър резултат впоследствие.

От това което посочвате като информация се вижда че имате засягане на всички коронарни съдове, имате проблеми с холестерола и кръвното налягане, като сърцето има запазена помпена функция. До колкото разбирам, преди 10-ина дена за първи път са започнали оплакванията от страна на сърцето.

Обиновено когато има засягане и на трите коронарни съда и това е в значителна степен (над 70% стеснение на всеки от тях), препоръките са за сърдечна байпас операция и резултатите от нея непосредствено и като прогноза ще са по-добри в сравнение със стентирането. Но за да може категорично да се каже, че сте показан за операция и че тя е по-доброто средство на избор, трябва да се видят резултатите от коронарографията. Тя е изследването, което най-точно показва къде, какви и до каква степен са стесняванията на коронарните съдове. Естествено трябва да се вземат и под внимание другите изследвания, които са правени.

Така че е необходимо да се направи консултация с кардиохирург, като се видят всички изследвания и най-вече записът от коронарографията и да се вземе най-правилното решение за Вас.

Поздрави и успех!