Отец Михаил
Отец Михаил
богослов, свещеник
    Организиране поклонения на свети места и Божи гроб
  • традиционни обреди и ритуали
  • религиозна консултация
  • Тълкуване на Библейски събития.Помен 40 дни от Игнажден до Ивановден

14 December 2015
На 21 декември ще правим помен 40 дни от смъртта на майка ми. Възрастни хора ни казаха, че след като поменът се пада в периода от Игнажден до Иванов ден не се носи варено жито, а сурово. Какво друго трябва да спазим. Знаем, че всички ястия трябва да са постни, да запалим 40 свещи (39 + голямата). Свещеникът трябва да извърши равнение?


          Здравейте и моите съболезнования за загубата  на майка ви !

Четиридесетият ден от смъртта е ден, в който изпращаме душата във вечността.Това е денят, в който се прави "равнение" на гроба.

Всички близки на покойника се събират около гроба в уречения час, запалват свещи, кади се тамян от свещеника и се произнася напевно молитвения канон ( отреденото молитвено правило) за прошка на греховете на покойника и посрещане на душата му във вечността.Тъй като периода е преди коледа( 25 Декември), то ястията т.е.милостинята трябва да са постни.

  "Равнението" е символичен акт на молитвено пожелание за безпрепятствено отделяне на душата от " мира сего" ( този свят) и приемането и в лоното Божие.

На гроба се носят символите на вечния живот и възкресението :

 1. Кръгъл хляб правен с мая ( питка, погача ). Този хляб е символ на безкрайността на живота и вселената, както и на двата свята - духовния и материалния.

 2. Жито - без значение сурово или сварено - е символ на възкресението. По подобие на житното зърно, което се влага в земята, разлага се, покълва  и дава житното растение, така и човека се полага в земята и в определеното време Бог ще го оживи,като върне душата на тялото и го направи безсмъртен, такъв какъвто е бил преди грехопадението в райската градина.

 3. Червеното узряло вино се носи за преливане върху гроба във формата на кръст. Това е възпоминание за евангелската притча, че Бог е като лозата, а ние - Неговите чеда -  сме както клонките на лозата. Тези клонки са зелени и живи, когато дават плод, а онези, които са изсъхнали и не дават плод( гроздове) , хвърлят ги  в огъня.

     Преливането с лозовия плод - червеното вино - се прави за да ни напомни, че, животът ни не е безкраен низ от удоволствия и не трябва да се самозабравяме ; че смъртта на нашия близък и любим човек не бива да погребва душата и вярата ни  в безкрайна тъга и безсилие ; че трябва  да  разбираме и ценим  живота си още повече ; да го изпълним със смисъл и добрини, така че  да заслужим безсмъртието, което  Бог ни е обещал.

В случаите, когато няма вино се прелива чиста вода.

Четиридесетия ден от смъртта по традиция,  е като ден на второто погребение на покойника, когато се разделяме с душата му.