проф. Божидар Палюшев
проф. Божидар Палюшев
Физик, математик и философ
  • теоретична и ядрена физика
  • християнското богословие
  • философия, икономика, политологияТемата
Покръстването на българите от княз Борис I

Покръстването на българите от княз Борис I

Покръстването на българите в християнската вяра е една много дискутирана тема в древната ни история. Аз ще се опитам да я осветля от една по-различна гледна точка, слабо позната в нашата историография.

Негативното отношение на Тръмп към Транстихоокеанския пакт (TPP)

Негативното отношение на Тръмп към Транстихоокеанския пакт (TPP)

По времето на президентството на Барак Обама, САЩ успяха да придвижат значително подписването на т.нар. „Trans-Pacific Pact” (Транстихоокеански пакт - TPP), който обединява икономиките на редица страни от тихоокеанския басейн по подобие на ЕС.

Отношението на Тръмп към Китай и Япония. Тайната на японското икономическо чудо

Отношението на Тръмп към Китай и Япония. Тайната на японското иконо...

Има много общо в икономическия успех на двете азиатски страни Япония и Китай. Както вече отбелязахме в предишни статии, Китай поддържа процъфтяването на икономиката си чрез непрекъснато висок растеж, който за тази година е малко по-нисък – 6.6% годишно нарастване.

Отношението на Тръмп към Китай и Япония. Истината за икономическото чудо в Китай

Отношението на Тръмп към Китай и Япония. Истината за икономическото...

Голямата част от политическите и икономическите анализатори днес по света приемат, че всякакви анализи на бъдещото развитие на човечеството трябва да започват, да включват ясно и да завършват с дискусия на темата за ролята на Китай и Япония в световната икономика.

Задълженията на САЩ към света, които Тръмп смята да наруши

Задълженията на САЩ към света, които Тръмп смята да наруши

Една от главните особености, определящи днес характера на икономическия ред в света, е резултатът, предопределен от радикалната промяна на политическия и икономическия строй в Източна Европа и бившия СССР, настъпила през 90-те години на 20-ти век.

Доналд Тръмп и проблемът със стената с Мексико

Доналд Тръмп и проблемът със стената с Мексико

Важна част в политиката на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп представлява намерението му да издигне стена на границата с Мексико, с цел да се спре потока на незаконната имиграция в страната. Но в този конфликт могат да се изтъкнат редица особености, възникнали в резултат на сложни исторически, военни, политически, икономически и културни процеси и явления.

Брекзит, глупостта на един велик народ и фиаското на един бивш министър

Брекзит, глупостта на един велик народ и фиаското на един бивш мини...

Повод да напиша тази статия е коментарът на г-н Симеон Дянков, публикуван в престижното академично издание „The Conversation”, който е озаглавен „Защо Лондон няма да загуби короната си на Европейска финансова столица”.

Британската икономика и емиграцията

Британската икономика и емиграцията

Великобритания не иска емигранти. Политически, икономически и социални аспекти на въпросите свързани с емиграцията и заплахите пред британската икономика. Политическият дебат за излизане от Европейския съюз. Найджъл Фараж с циганите в България - видео.

Атентатите в Париж ще променят ли французите?

Атентатите в Париж ще променят ли французите?

Едно разпространено мнение сред хората по света е, че основната причина за тероризма в обществото, вдъхновен от религиозния фанатизъм, представлява бедността и социалната неустроеност на младежта не само в бедните мюсюлмански страни, но и в бедните райони на богатите западни държави.

Социално  осигуряване  във  Великобритания  и емиграционна  политика | История

Социално осигуряване във Великобритания и емиграционна политик...

В бюджета на Кралството за социални нужди за 1903 г. не се предвиждат никакви средства, а днес са 400 милиарда паунда, което представлява 54% от годишния бюджет на страната. А сега накъде?

Психология на греха - общи положения

Психология на греха - общи положения

Първа част от поредицата Психология на греха. Бог не наказва злите хора, те наказват самите себе си, живеейки във вечен страх, стрес и напрежение. Злите хора се прикриват зад религиозност отричаща останалите хора с техните вярвания.

Офшорката - инструмент за управление на света

Офшорката - инструмент за управление на света

Защо ОФшорката е инструмент за управление на целия свят? Защо политици и бизнесмени влагат там? Кой управлява парите от офшорните зони? Англия и Германия в продължение на ІІ св. война. Кой е победителя?

 1