Д-р Райна Стоянова
Д-р Райна Стоянова
Доктор по медицина, експерт по диетология, гастроентеролог
  • Диететика
  • Борба с излишните килограми
  • Гастро-ентерологични консултации
  • съвети за здравословно хранене
  • Боди билдинг диетологични консултации


Как да лекуваме гастрит?

08 February 2016
Здравейте отново, и благодаря за изчерпателния отговор. Радвам се че темета Ви е заинтересувала и се оказа интересна за сайта. Последвах препоръките Ви и направих гастроскопско изследване + биопсия. Резултатите са: корпусна и антрална лигавица с хроничен, активен атрофичен гастрит + метаплазия. Положителен тест за h pylori (прикачил съм и файл). Направихме стандартно едноседмично лечени за Х Пилори с 2 антибиотика + Инхибитори на протонната помпа + пробиотик. 43 дни след това лечение пуснах дихателен тест за Х Пилори (по указания на гастроентеролога) - отново положителен. Все още не съм направил вторичния преглед след лечението. Бих желал преди това да чуя и Вашето мнение. Как е най-добре да се подходи в случая? Вероятно ще ми предложат повторно лечение срещу Х. Пилори или кортикостероидна терапия (към това съм най-скептично настроен) . Според лекуващия гастроентеролог след премахването на бактерията е възможно лигавицата да започне бавно да се възстановява и имунната реакция да изчезне. За съжаление обаче първата терапия не се справи с бактерията. При положение че атакуваме основно нея, удачно ли е да отделя няколко месеца за алтернативни методи: пробиотици + подходяща диета, смятам че те ми се отразяват най-добре. Изобщо кой би бил най-подходящия ход в момента. Имам си симтомите (вече леко намалели), но не са притеснителни. Въпреки ниските нива на B12 се чувствам нормално. През 10-тина дни получавам зачервявания на езика, но по-леки.


Инфекцията с Helicobacter pylori (HP) е най-честата инфекция при човека. Инфекцията се разпространява в целия свят, като засяга над 50% от населението. Заболяванията, предизвикани от HP, ca причина за висока болестност и смъртност и лечението им е свързано с високи финансови разходи. Поради това в редица страни инфекцията с HP e обявена за социален здравен проблем. За съжаление бактерият става все по-резистентен на лечение и често един антибиотичен курс не е достатъчен, за да получим желания ефект, както се е случило и при вас.
 
Тройната комбинация от инхибитор на протонната помпа (ИПП) и два антибиотика за 7 дни е метод на избор за изкореняване (ерадикиране) на инфекция с HP. Комбинацията ИПП + Clarithromycin + Amoxicillin предизвиква по-рядко резистентност към кларитромицин, отколкото режимът ИПП + Clarithromycin + Metronidazole.
 Практически за ерадикиране на инфекцията могат да се използват двете терапевтични комбинации, като в момента се предпочита комбинацията Clarithromycin + Amoxicillin. Комбинацията ИПП + Amoxicillin + Metronidazole дава по-ниска ерадикация с 10%, поради което не се препоръчва.
 
Напоследък въпреки тройната комбинация процентите на ерадкиране на хеликобактер пилори са ниски.
 
Най-важните причини за това са:
 
-бактериална резистентност (първична);
-недостатъчна киселинна супресия (води до вторична бактериална резистентност);
-неправилно проведена терапевтична схема (води до вторична бактериална резистентност).
 
Първичната резистентност на HP зависи от географската област. Първичната резистентност към Clarithromycin e 4 до 6%, като показва тенденция към бързо нарастване до над 20%. Първичната резистентост към Metronidazole е между 15 и 30% в различните географски области и се променя по-бавно. Резистентността към Clarithromycin намалява лечебния успех от двете терапевтични комбинации на 30 до 50%. Резистентността към Metronidazole намалява терапевтичния успех на комбинацията Clarithromycin + Metronidazole на 60 – 70%. Напоследък се установи резистентност на HP и към Amoxicillin, която е около 4 – 8%. Във връзка с проблемите на резистентността, препоръките са в тройната комбинация Clarithromycin да се замества по-често с Metronidazole и продължителността на първия лечебен курс да се увеличи на 10 – 14 дни, без тези схващания да са официално възприети.
 
При първоначален неуспех се препоръчват следните повторни терапевтични курсове:
Четворна комбинация за лечение на инфекция с HP след неуспешна първоначална ерадикация
 
ИПП (Omeprazole)2 x 20 mg
Bismuth subcitrate 4x 120 mg
Tetracycline 4 х 500 мг
Metronidazole 3x 500 mg
 
Продължителност на лечението – 7 дни.
 
Преди включване след втория неуспешен опит за ерадикиране задължително трябва да се изследва микробиологично (след вземане на биопсия) чувствителността на HP към различни антибиотици (вторична резистентост). Терапевтичният подход се определя в зависимост от резултата от микробиологичното изследване. Неуспешната терапевтична схема никога не трябва да се повтаря!
 
Що се отнася до въпроса с алтернативните методи- те,разбира се,могат да бъдат съпътстваща мярка, но основно остава лечението на причината - ерадикирането на причинителя, което е и своеобразна профилактика на по-тежки усложнения. 
Хранете се редовно, сдъвквайте добре храната, избягвайте дразнещите храни-подправки, запръжки, много сладки храни, сурови зеленчуци и плодове, които са богати на целулоза. Тютюнопушенето и спиртните питиета са абсолютно забранени. От полза е пиенето на някои минерални води - хисарска, горнобанска, софийска. Добре действа и климатолечението в среднопланински условия.
Заболяването е подходящо и за фитотерапия. Препоръчително е да се прилагат лечебни растения, които притежават успокояващо и противовъзпалително действие, както и такива, които стимулират регенерацията на атрофиралата стомашна лигавица и на съществуващите лезии и ерозии. От друга страна, липсата на достатъчно стомашен сок налага да се примат билки, които да увеличат секрецията. От голямото разнообразие на билки, едни от най-подходящите са следните:
 
- Градински чай - за медицински цели се използват само листата, които съдържат етерично масло, съставено от борнеол, туйол, цинеол, камфор и пинен. Дрогата притежава свойствата да регулира стомашната секреция, потната и млечната секреция. Подобрява жлъчната секреция, намалява газовете, потиска възпалителната компонента в гастроинтестиналния тракт. Билката намира приложение при гастрити, колити, слюнкотечение, бронхити, холелитиаза.
 
- Босилек - използва се надземната му част, която съдържа етерично масло, танини, глюкозиди, сапонини и бета-ситостерини. Основното действие на босилека е спазмолитично и карминативно, потиска повишения тонус на чревната мускулатура, действа и антимикробно спрямо широк спектър патогенни микроорганизми. Притежава и аналгетична активност. Добре изразено е газогонното действие на дрогата. Препоръчва се при възпалителни процеси - гастрити, колити, дискинезии на жлъчните пътища, ентероколити, метеоризъм, уроинфекции и др.
 
- С успех при хроничните гастрити се прилагат също лайка, жълт кантарион, невен, очиболец, резене и др. 
 
Пробиотични добавки също можете да приемате, те са препоръчителни особено при прием на антибиотици. 
 
Поздрави и успех!