доцент д-р Яна Симова
доцент д-р Яна Симова
Доктор по медицина, специалист по кардиология
  • Кардиологични консултации
  • Ехокардиография
  • Стрес тест с физическо натоварване
  • Холтер ЕКГ и за артериално налягане (Холтер RR)
  • Цялостна оценка на пациенти с преходна загуба на съзнание


Отговори
Тежест в гърдите

Тежест в гърдите

Здравейте д-р Симова! На 43 години съм и повод сърцебиене и тежест в гръдната област посетих кардиолог. Направена ми бе ЕКГ и ехография на сърцето. Заключението беше следното: пулмо- отсл. вез. дишане без прибавени хрипове соr- ритм. нормофр. сърдечна дейност, ясни тонове без прибавени шумове. Крайници без отоци AH 115/80. В крайна сметка д- р каза, че това е на нервна почва. Притесняваме това отсл. везик. дишане. Това опасно ли е и на какво може да се дължи. благодаря предварително

Високо кръвно, мозъчен кръвоизлив, инфаркт

Високо кръвно, мозъчен кръвоизлив, инфаркт

След изписване от болницата, баща ми вечер вдига кръвно 180/100, което трудно сваляме с максималната доза предписан Белиприл. За сърцето взема Конкор, Изоденита му е спрян заради определени противопоказания с кръвоизлива. Взема още Парацетамол, Рутаскорбин, Сомазина. Въпроса ми е какво можем да му дадем за сърцето и за понижаване на кръвното налягане, защото може да се окаже фатално всеки момент. Мозъчния кръвоизлив е от преди 15 дена и той беше изписан "стабилизиран" и транспортиран до местоживеенето си, където няма дори доктор, да не говорим за конкретен специалист. Поздрави и предварително благодаря!

Перикарден излив

Перикарден излив

Лекувам се от февруари, като октомври ми бе напрвена фенестрация, а после се наложи и пункция на бял дроб. Бяха изследвани течностите, освен възп.процес друго не бе устновено. Безпокои ме бързото набиране на течност напоследък. Какво се прави и какво да се очаква в този случай?

Комбинация от лекарства за предсърдно мъждене

Комбинация от лекарства за предсърдно мъждене

Здравейте др Симова!Имам следният въпрос към Вас.Баща ми е със предсърдно мъждене ,от 6 години сърцето му е постоянно извън ритъм. До сега приемаше следните лекарства:НОЛИПРЕЛ,ЕГИЛОК25мг,РИТМОНОРМ и АСПИРИН ПРОТЕКТ. Преди два дни му изписаха нови лекарства а те са:ВАЛТЕНЗИН ПЛЮС 160мг ЛАНИТОП 0,1 мг,XARELTO 20 mg ,CONCOR 5 mg. Интересува ме коя комбинация от лекарства е по подходяща за приемане.Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите.Сърдечно благодаря!

Да се оперира ли митрална инсуфисиенция?

Да се оперира ли митрална инсуфисиенция?

Темата на въпросът ми е здравословното състояние на майка ми. Тя е на 74 г. и е с високо кръвно и сърдечни проблеми. Често излиза от ритъм и периодично лежи в болница, като последния път ни казаха, че трябва да се оперира митрална клапа. Нужно ми е и второ мнение.

Как да спра терапията с бетаблокер?

Как да спра терапията с бетаблокер?

Здравейте д-р Симова ! Приятелят ми приема бета-блокери-метапролол, направил си е необходимите изследвания , но се нуждае от програма за прекратяването им. Бихте ли могли да ни дадете такава ? Благодаря ви предварително !

 1